Οι ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με την «αδιαφορία»  και την «έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης» , για την οποία κάνει λόγο στο tvxs.gr, ο Πάνος Βλαχάκης, μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας, έχουν προκαλέσει αναστάτωση και δυσφορία τόσο σε Έλληνες και Ελληνίδες που εργάζονται ή σπουδάζουν εκτός της χώρας, όσο και στις οικογένειες τους.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βλαχάκης, αναφέρεται σε μια «απελπιστική κατάσταση» , η οποία οφείλεται στην «έλλειψη ενημέρωσης και οργάνωσης» από πλευράς ελληνικών Αρχών προς τους Έλληνες του εξωτερικού, που σχεδίαζαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για τα Χριστούγενννα, και επηρεάζει τόσο τη δική του, όσο και χιλιάδες ακόμη οικογένειες.

«Εάν κανείς ήταν στη θέση μας, θα αντιλαμβανόταν το χάος και τον παραλογισμό που επικρατεί»

«Στην προσπάθεια μας να έρθουμε στην Ελλάδα για Χριστούγεννα, να δούμε την οικογένεια μας μετά από 1.5 χρόνο, βιώνουμε μια απελπιστική κατάσταση» , δηλώνει ο συνεντευξιαζόμενος, αναφερόμενος στον ίδιο και τη σύντροφο του, για να συνεχίσει, υποστηρίζοντας πως «το καλοκαίρι δε γυρίσαμε γιατί δε θέλαμε να επιβαρύνουμε την κατάσταση. Τώρα έφτασε Δεκέμβρης και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όχι γιατί είναι κλειστά τα αεροδρόμια, όχι γιατί είναι κλειστά τα σύνορα, αλλά γιατί κανείς δεν προβλέπει τι γίνεται με εμάς. Και δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη, αλλά ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία» .

Ads

«Είναι η πρώτη φορά που έχω φτάσει στα όρια μου» , τονίζει παράλληλα ο κ. Βλαχάκης, που δηλώνει πως «στα δικά μου μάτια, ενός ανθρώπου που ζει στο εξωτερικό, φαίνεται μια παντελής έλλειψη πληροφόρησης και ενημέρωσης για το πως θα δω την οικογένεια μου. Εάν κανείς ήταν στη θέση μας, θα αντιλαμβανόταν το χάος και το πόσο παράλογο είναι όλο αυτό, όχι λόγω της ίδιας της covid, που αποτελεί ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση, αλλά λόγω της αβεβαιότητας που βιώνουμε, λόγω της έλλειψης στοιχειώδους ενημέρωσης, της έλλειψης οργάνωσης για την οποία ευθύνονται κάποιοι άνθρωποι και ως αποτέλεσμα, ρημάζονται οικογενειακές σχέσεις, ενώ εμείς έχουμε όλη την καλή θέληση να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» . 

Ο Πάνος Βλαχάκης, που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα της Βόρειας Ευρώπης, αναφέρει μάλιστα πως οι περισσότεροι Έλληνες που βρίσκονται στην Ολλανδία, δε θα ταξιδέψουν προς την Ελλάδα για τα Χριστούγεννα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:  «Εμείς είμαστε οι «τρελοί»  που απλά θέλουμε να δούμε τις οικογένειες μας και από ότι φαίνεται ενδέχεται να μην πάμε καν» .

Παρότι έχει κλείσει το εισιτήριο του για Ελλάδα στις 19 Δεκέμβρη, επισημαίνει πως «αν στις 14, που μας είπαν πως θα ξαναβγούν ανακοινώσεις, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη και στοχευμένη ενημέρωση, εγώ δε θα ταξιδέψω καθόλου. Προτιμώ να χάσω τα χρήματά μου. Θέλω απλά να δω την οικογένειά μου και την οικογένεια της συντρόφου μου, και με έχουν φτάσει στο σημείο να πρέπει να περάσω κάτι παραπάνω από Γολγοθά για να το καταφέρω αυτό. Πως να μείνεις ψύχραιμος μετά;» , αναρωτιέται ο κ. Βλαχάκης, ο οποίος , σε συνδυασμό με τη σύντροφό του, έχουν απευθυνθεί σε τρια διαφορετικά αστυνομικά τμήματα, που «μας έχουν πει τρια διαφορετικά πράγματα» , όπως ομολογεί.

«Άλλα μας λέει ο ΕΟΔΥ, άλλα η Αστυνομία»

«Όταν παίρνουμε τον ΕΟΔΥ, μας λέει διαφορετικά πράγματα σε σχέση με την Αστυνομία, και η Αστυνομία, λέει διαφορετικά πράγματα μεταξύ της, με την τελική απόφαση να επαφίεται τελικά στον αστυνομικό που θα μας σταματήσει, όταν εμείς θα γυρνάμε στο σπίτι μας» , αναφέρει ο κ. Βλαχάκης, αναδεικνύοντας τη γενικότερη ασυνεννοησία ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές, ενώ, συνεχίζει, δηλώνοντας κατατοπιστικά: «Οι αστυνομικοί στα Σπάτα, μας είπαν πως μπορούμε να γυρίσουμε κανονικά στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε από το Αεροδρόμιο, στο σπίτι μας στην Πάτρα, γιατί αν μας σταματήσουν, λογικά θα μας επιβληθεί πρόστιμο. Άρα που μπορούμε να πάμε; Και ποιον να πιστέψουμε; Η γυναίκα μου φτάνει στις 12 Δεκέμβρη στην Ελλάδα, και όταν ρώτησα τον Αστυνομικό για το κατά πόσο μπορεί να έρθει η ίδια να με πάρει, για να πάμε στο σπίτι μας, στις 19 Δεκέμβρη που είναι η δική μου πτήση, οι αστυνομικοί ήταν κατηγορηματικοί πως κάτι τέτοιο δε γίνεται» .

«Θέλω να ξέρω που να απευθυνθώ, θέλω να πάρω ακέραιες και σωστές πληροφορίες, θέλω απλά να μάθω τι συμβαίνει. Δεν έχουμε ιδέα» , αναφέρει χαρακτηριστικά ο κάτοικος Ολλανδίας, για να παραθέσει στη συνέχεια ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων αναφέρει:  «Η μητέρα μου, όταν πληροφορήθηκε για όλα αυτά, κάλεσε τον ΕΟΔΥ, ο οποίος όταν το σήκωσε, την παρέπεμψε στην Πολιτική Προστασία, την οποία πήραμε και δεν το σήκωνε κανείς, ενώ η 24ωρη γραμμή που θα έπρεπε να εξυπηρετεί, δε λειτουργούσε καν» .

Στα παραπάνω, προστίθενται και οι αντιδράσεις από Έλληνες/Ελληνίδες του εξωτερικού σχετικά με τη δεκαήμερη καραντίνα που καλούνται να μπουν, αφότου φθάσουν στη χώρα, μιας και η επίσκεψή τους, αναμένεται να είναι, ως επί το πλείστον, ολιγοήμερη.