Έχοντας πάρει την τελευταία πτήση από το Κίεβο για το Βελιγράδι τις ώρες που τα ρωσικά στρατεύματα ξεκινούσαν την εισβολή στην Ουκρανία, και μιλώντας με Ουκρανούς πολίτες μέχρι και εχθές Τετάρτη 2 Μαρτίου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Σεφεριάδης μεταφέρει μέσω του tvxs.gr μαρτυρίες Ουκρανών, θυμάτων του πολέμου.

Ads

«Ο νέος Χίτλερ πρέπει να καταστραφεί» λέει ο 62χρονος Σάσα, από την πόλη Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πρόκειται για γενοκτονία του ουκρανικού λαού», συμπληρώνει.

Σε όλη την χώρα οι άνθρωποι φοβούνται, άλλοι μπήκαν στο στρατό, άλλοι μένουν στο σπίτι. Πολλοί φεύγουν από τη χώρα πανικόβλητοι. Τα λεωφορεία σχηματίζουν μεγάλες ουρές στα σύνορα με την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν πολύ μικρό απόθεμα σε είδη πρώτης ανάγκης. «Χθες έπρεπε να οδηγήσω 3 ώρες για να βρω φόρμουλα για τον μικρό μου ανιψιό που είναι 3 μηνών», είπε η Όλγα 36 ετών, από το Κραματόρκ.

Ads

«Μικρά καταστήματα, φαρμακεία και άλλα καταστήματα είναι κλειστά. Φαίνεται ότι η πόλη προετοιμάζεται για επίθεση. Η κόλαση άνοιξε τις πύλες της στη Βολνοβάκια και τη Μαριούπολη. Η Βολνοβάκια έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, οι νηοπομπές εκκένωσης δυσκολεύονται να φτάσουν στην πόλη, πόσω μάλλον για να βγουν από αυτή.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σκότωσε περισσότερους από 2.000 Ουκρανούς πολίτες και κατέστρεψε εκατοντάδες κτίρια και υποδομές, μεταξύ αυτών μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και σπίτια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. «Παιδιά, γυναίκες και άνθρωποι που συμμετέχουν στην άμυνα χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Στο Κίεβο, όπου οι κάτοικοι που δεν έχουν εγκαταλείψει την πόλη προετοιμάζονται εδώ και μέρες για μια επίθεση, επικρατεί σχετική ηρεμία την Τετάρτη, μετά από χτυπήματα την προηγούμενη μέρα στον πύργο των τηλεπικοινωνιών, που προκάλεσαν τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

«Ζω στη γειτονιά Λουχανόφσκα στο Κίεβο. Πριν από περίπου μία ώρα ο πύργος της τηλεόρασης βομβαρδίστηκε από ρωσικό πυροβολικό ή πυραύλους. Είναι περίπου 3 χιλιόμετρα από το σπίτι μου, είπε το βράδυ της Τρίτης η Εβελίνα, 30 ετών, ταξιδιωτική πράκτορας» και την ίδια ώρα ακούστηκαν συναγερμοί. «Είναι περίεργο, αλλά απλά το συνηθίζουμε», είπε, προσθέτοντας: «Το 2014-2015 έζησα στο Κράματορσκ και έζησα στον πόλεμο. Τώρα ξανά στο Κίεβο μετά από 8 χρόνια».

«Ο άντρας μου είναι εδώ μαζί μου. Ο πεθερός μου μένει στο Ίρπιν. Υπήρχαν τέσσερις δρόμοι για να πας εκεί, αλλά οι τρεις από αυτούς βομβαρδίστηκαν από πυραύλους. Επομένως αυτή η πόλη είναι σχεδόν αποκλεισμένη. Αύριο θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τον πατέρα μας σε άλλη πόλη. Οι περισσότεροι φίλοι μου μετακόμισαν σε άλλες πόλεις και άλλες χώρες τις δύο πρώτες μέρες της εισβολής», συμπλήρωσε η 30χρονη Εβελίνα.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της είχαν τον έλεγχο της πρώτης μεγάλης πόλης την Τετάρτη, καταλαμβάνοντας τη Χερσώνα στο νότο. Από αργά την Τρίτη η Μαριούπολη δεχόταν έντονους βομβαρδισμούς και ήταν εφικτή η απομάκρυνση των τραυματιών, σύμφωνα με τον δήμαρχο της.

«Αν θέλετε να βοηθήσετε, βγείτε έξω και πείτε ότι εδώ δεν υπάρχουν “φασίστες” αλλά απλοί άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν. Γράψτε ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει τον πόλεμο. Μπορεί να καταλάβει όλη την Ουκρανία, μπορεί να σκοτώσει όλους τους Ουκρανούς αλλά έχασε τον πόλεμο. Αν είχε κάποτε υποστηρικτές στην Ουκρανία, τώρα θα τη μισούσαν. Όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη», είπε ο Κώστας Ονισένκο, Έλληνας δημοσιογράφος, που έμεινε στο σπίτι του στο Κίεβο.

«Είμαι κουρασμένη. Φοβήθηκα… Στην πραγματικότητα είμαι μουδιασμένη», είπε η Αικατερίνα, 37 ετών από το Ντόνετσκ, φοιτήτρια στο Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Donbass. «Δεν έχω συναισθήματα. Ο θείος μου από το Χάρκοβο μόλις κατέφυγε στην Τουρκία».

«Είμαστε στο Κίεβο. Από την πρώτη μέρα καθόμαστε στο υπόγειο. Βγαίνουμε μόνο για να γεμίσουμε νερό και να ταΐσουμε τη γάτα μας. Η σειρήνα ακούγεται συνέχεια. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πριν από πέντε λεπτά. Οι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά στο μετρό», είπε η Ιλόνα, 53 ετών, πρώην δημοσιογράφος η οποία τώρα είναι αναλύτρια στο Avtomaidan, ένα ουκρανικό κοινωνικοπολιτικό κίνημα.

«Έζησα τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Έχασα τον αδερφό μου τότε. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι έπρεπε να ζήσω άλλον πόλεμο”, είπε η κυρία Ζόγια, 85 ετών, από το Κίεβο.

«Σαν να είναι πάλι το Χαλέπι», έγραψε στο Twitter ο εξειδικευμένος στη Συρία αναλυτής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, Τσαρλς Λίστερ, κάτω από τις εικόνες του βομβαρδισμένου Χάρκοβο.