«Πάνω από τέσσερις ώρες, οι ασθενείς covid, πηγαινοερχόμαστε από την covid στην non covid πτέρυγα, συνοδεία ενός υπαλλήλου security, ο οποίος ενημέρωνε προφορικά τους υπόλοιπους ασθενείς, να κάνουν στην άκρη γιατί περνάμε. Ήταν σοκαριστικό. Στον Ευαγγελισμό, δεν υπήρχε πουθενά σήμανση, που να λέει σε ποιες ουρές, σε ποιον χώρο, σε ποια πτέρυγα είναι οι ασθενείς covid».

Ads

Ο αναγνώστης του tvxs.gr, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, νοσηλεύτηκε σε πτέρυγα covid του Ευαγγελισμού και πήρε εξιτήριο πριν από μια εβδομάδα. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του site έστειλε τη μαρτυρία του από τη νοσηλεία του, δηλώνοντας πως το πιο σοκαριστικό μέρος της εμπειρίας του, ήταν η έλλειψη οργάνωσης πριν ακόμα την εισαγωγή του, η ίδια εισαγωγή του στο νοσοκομείο, και η κακή οργάνωση εντός του νοσοκομείου, που είχε σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς covid να κυκλοφορούν δίπλα στους υπόλοιπους ασθενείς.

Μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που παρά τον φόρτο εργασίας λόγω υποστελέχωσης, ήταν πρόθυμο να εξυπηρετήσει, όσο το επέτρεπαν οι καταστάσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η μαρτυρία του πολίτη, τα στοιχεία του οποίου είναι στην διάθεση του site:

Ads

«Ξεκίνησα να έχω συμπτώματα Τρίτη. Επειδή διδάσκω  σε σχολειό,  κάλεσα στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας και μου είπαν να περιμένω 24 ώρες. Πήγα Τετάρτη, δεν μου έκαναν τεστ. Μου είπαν να περιμένω ένα ακόμα 24ωρο επομένως τεστ έκανα την 4η μέρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αργήσει και το σχολείο να πάρει τα μέτρα, να κολλήσουν μαθητές και να κλείσει μετά από λίγες ημέρες.

Από την Πέμπτη, είχα πια πάνω από 39 πυρετό. Μιλούσα με γιατρούς κι εφόσον δεν έπεφτε ο πυρετός, τη Δευτέρα πήγα στον Ευαγγελισμό που εφημέρευε. Εκεί με ρώτησε ένας άνδρας security στην είσοδο τον λόγο της επίσκεψης μου. Όταν άκουσε ότι είχα θετικό τεστ, μου είπε να πάω δεξιά σε ένα προκάτ κουβούκλιο, όπου γίνεται η διαλογή των ασθενών covid. Εκεί με παρέλαβε άλλος σεκιουριτάς, που φορούσε μια απλή μάσκα, χωρίς στολή ειδική. Στις 5 ώρες που μεσολάβησαν μέχρι να νοσηλευτώ, ο άνθρωπος αυτός με ρωτούσε και μου έφερνε τις απαντήσεις των γιατρών.

Μπήκαμε με τα πολλά στο κτίριο των ασθενών covid όπου υπήρχε μεγάλη ουρά ασθενών με θετικά ράπιντ τεστ. Δεν υπήρχε καμία σήμανση, ότι εκεί είναι οι ασθενείς covid. Φεύγοντας από εκεί για να πάω στο ακτινολογικό, πετύχαμε στον διάδρομο έναν άνδρα της ηλικίας μου, που έψαχνε το οφθαλμολογικό. Άρχισε να του φωνάζει τότε ο σεκιουριτάς ότι εδώ είναι τα θετικά κρούσματα.

Γενικά το πιο σοκαριστικό σε αυτό επίπεδο είναι ότι κινηθήκαμε 2-3  φορές από το ένα κτίριο στο άλλο (covid και  non covid), καμιά δεκαριά θετικά άτομα. Ο μόνος τρόπος για να διαχωριζόμαστε ήταν ο σεκιουριτάς δίπλα που μας οδηγούσε και  φώναζε “έχω κρούσματα” και κόλλαγαν οι άνθρωποι στους τοίχους για να περάσουμε, χωρίς να κολλήσουν.  Οι δε σεκιουριτάδες, που είχαν αναλάβει προφανώς καθήκοντα ιατρικού προσωπικού, πηγαινοέφερναν ακτινογραφίες συνέχεια με μια απλή μασκούλα.

Στο δωμάτιο καταλήξαμε 7 θετικά κρούσματα. Ήταν στενά δεν πολυχωρούσαμε. Μας πήραν αίμα. Είχαν περάσει 4-5 ώρες, δεν ήξερα χωρίς να ξέρω τι συμβαίνει και κατάλαβα ότι θα νοσηλευτώ όταν με έστειλαν για καρδιογράφημα. Τότε μου είπε η νοσηλεύτρια ότι θα μείνω. Σημειωτέον, 5ωρη αναμονή και το πήγαινε – έλα ανθρώπων με πυρετό, εξαντλημένων είναι ζόρικη πολύ.

Στο δωμάτιο νοσηλείας: 5 ασθενείς covid με μία τουαλέτα

«Δεν έχω αρνητική εμπειρία από το προσωπικό. Ήταν όλοι ορεξάτοι παρά το τρέξιμο που ρίχνουν. Δεν είχαμε όμως καμία ενημέρωση,  γιατί είναι φλου  το ποιος σου λέει και τι. Ο θάλαμος είχε πέντε κρεβάτια με μόνο μια τουαλέτα. Είμαστε στο ίδιο δωμάτιο νέοι με ηλικιωμένους με ανία, που ήθελαν πολύ φροντίδα και διαφορετικού είδους. Δεν ξέραμε πότε θα περάσει γιατρός και νοσηλευτής. Δεν υπήρχε σταθερή ώρα.

Πήγα Δευτέρα. Τρίτη μου δώσαν οξυγόνο και μου είπαν ότι την Πέμπτη θα φύγω. Είχα στο μυαλό ότι πάνε όλα καλά. Αλλά μέχρι να έρθει ο άνθρωπος να με ενημερώσει πότε θα βγω, πήγε Δευτέρα. Δεν κατάλαβα ποτέ, αν έμεινα 4 μέρες παραπάνω γιατί έπρεπε να πάρω αγωγή ή γιατί έγινε λάθος συνεννόηση εσωτερικά. Και μόλις την τελευταία μέρα, έμαθα ότι ήμουν χρεωμένος σε έναν γιατρό, ο οποίος δεν προλάβαινε προφανώς να περνάει σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Έμαθα όμως ότι τελικά, ο ιός μου είχε προκαλέσει πνευμονία».

To  Tvxs.gr έχει ξεκινήσει μια σειρά ρεπορτάζ στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, καθώς ορισμένα νοσοκομεία τους συναγωνίζονται το αρνητικό ρεκόρ του Αγρινίου, της Κέρκυρας και του Πύργου. Συγγενείς ασθενών, άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν και αυτόπτες μάρτυρες από όλη την Ελλάδα μπορούν να στείλουν τις μαρτυρίες τους στο [email protected].