Τη δική του κακή εμπειρία ως νοσηλευόμενος ασθενής covid καταθέτει στο tvxs.gr o 33χρονος Α.Κ., για να συμβάλλει όπως μας είπε στην ενημέρωση και γνώση των πολιτών για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς στα νοσοκομεία.

Ads

Ο Α.Κ. (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του tvxs.gr), μολύνθηκε από τον κορονοϊό, μετά από λίγες μέρες έπεσε πολύ το οξυγόνο του και μετέβη στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου και τελικά χρειάστηκε να εισαχθεί και να νοσηλευθεί για πέντε μέρες. Περιγράφει τα όσα έζησε και είδε, τα οποία όπως λέει χαρακτηριστικά ήταν πέραν της φαντασίας του, παρότι ενημερωνόταν για την κατάσταση πριν αρρωστήσει.

Η μαρτυρία του, όπως την αφηγείται ο ίδιος…

«Την πρώτη μέρα που ήρθα στο νοσοκομείο ήταν ημέρα εφημερίας. Η κατάσταση ήταν απελπιστική. Οι εικόνες που έβλεπα δραματικές. Ερχόντουσαν συνέχεια ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που φέρνανε περιστατικά, το ένα μετά το άλλο. Εγώ επειδή είμαι νέος, χρειάστηκε να μείνω πολύ στην αναμονή, περίπου 6 ώρες σε μια καρέκλα. Εκανα όμως υπομονή, γιατί έβλεπα ανθρώπους μεγαλύτερους που είχαν προφανώς και μεγαλύτερη ανάγκη. Τελικά οι γιατροί είπαν ότι πρέπει να νοσηλευτώ γιατί χρειάζομαι οξυγόνο.

Ads

Τις μέρες που έμεινα στο νοσοκομείο είδα απίστευτες εικόνες. Παρότι γενικά ενημερώνομαι, αυτά που αντίκρυσα ήταν πέραν της φαντασίας μου. Υποδομές εγκαταλελειμμένες, σπασμένοι τοίχοι, σπασμένες λάμπες, αλλά θα πει κανείς, τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Το αποκορύφωμα όμως ήταν ότι στο θάλαμο που ήμουνα με άλλους δύο ασθενείς βούλωσε η λεκάνη της τουαλέτας και φτιάχτηκε μετά από 16 ώρες. Κλινική covid, υποτίθεται αποστειρωμένο περιβάλλον και τα λύματα ήταν έκθετα 16 ώρες.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πραγματικά ήρωες, δίχως υπερβολή, δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, με κακές υποδομές, με έλλειψη προσωπικού, πάνω από 12 ώρες, κάνουν παραπάνω από αυτό που μπορούνε, για να σώσουνε τον κόσμο, χωρίς να τους υποστηρίζει κανείς. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση που είναι και ευγενικοί και προσπαθούν ταυτόχρονα να ανεβάσουν και τη ψυχολογία των ασθενών.

Από ό,τι φαίνεται από αλλού ξεκινάει το πρόβλημα, από πιο ψηλά. Όταν διορίζουν κολλητούς και συμπέθερους για διοικητές των νοσοκομείων, όταν δεν ενισχύουν το ΕΣΥ, αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε».