Νέες διαστάσεις παίρνει το αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη τη Δευτέρα ανοιχτά της Σάμου, όπου κατέπεσε αεροσκάφος τύπου Τσέσνα με δύο ισραηλινούς επιβαίνοντες. Τα ισραηλινά μέσα αποκάλυψαν τα στοιχεία της ταυτότητας των επιβατών και όπως αναφέρουν πρόκειται για το ζεύγος Χαΐμ και Έστι Γκαρόν. 

Ads

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Χαΐμ Γκαρόν, μόνιμος κάτοικος του Τελ Αβίβ, ήταν πρώην αναπληρωτής διευθυντής στο Υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ και αναμενόταν να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη κατά του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για θέματα διαφθοράς. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό το κοινοβούλιο του Ισραήλ, με ψήφους 60-59, υπερψήφισε τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, τερματίζοντας την ιστορική 12ετή εξουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο 71χρονος σήμερα Νετανιάχου, που παραμένει επικεφαλής του κόμματος Λικούντ και κατέχει τη θέση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ήταν κυρίαρχος από τη δεκαετία του 1990 στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, ωστόσο από την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός υπήρξε πολωτική φιγούρα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα του. Η τρέχουσα δίκη του αφορά κατηγορίες περί «διαφθοράς», «απάτης» και «κατάχρησης εμπιστοσύνης» σε τρεις υποθέσεις.

Ads

Μια εξ αυτών είναι η υπόθεση 4000, στην οποία ήταν και μάρτυρας κατηγορίας ο Χαΐμ Γκαρόν. Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προσπάθησε να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από το δημοφιλές ενημερωτικό site Walla, με αντάλλαγμα κυβερνητικές «χάρες» που απέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο Bezeq, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο του Ισραήλ. Επικεφαλής του Bezeq την εποχή των γεγονότων ήταν ο Σαούλ Ελοβιτς, ιδιοκτήτης του site Walla, ο οποίος κατηγορείται επίσης. Ο Νετανιάχου, απορρίπτει συλλήβδην τις κατηγορίες σε βάρος του και καταγγέλλει πως είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών».

Τι γράφουν τα ισραηλινά ΜΜΕ

«Ο μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη του Νετανιάχου σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Η Έστι και ο Χάιμ Γκαρόν, σκοτώθηκαν στα ανοιχτά της Σάμου. Ο Χάιμ Γκαρόν χρημάτισε ως αναπληρωτής διευθυντής στο υπουργείο Επικοινωνιών», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Haaretz. 

Το ειδησεογραφικό πόρταλ Ynet σημειώνει ότι  ο Γκαρόν ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση 4000, που εκδικάζεται και η οποία έχει να κάνει με τον όμιλο τηλεπικοινωνιών Bezeq και την σχέση της με την εποπτική αρχή της, το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών, του οποίου προΐστατο ο Νετανιάχου, έχοντας παράλληλα και την πρωθυπουργία, από το 2014 μέχρι το 2017. 

Η Jerusalem Post γράφει ότι ο θάνατος του Γκαρόν δεν θα εμποδίσει την συνέχιση της δίκης καθώς δεν θεωρούνταν βασικός μάρτυρας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι σημαντικότεροι μάρτυρες από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών είναι οι Σλόμο Φίλμπερ και ο Άβι Μπέργκερ. Ακολουθούν αρκετοί λιγότερο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Επικοινωνιών, ένας από τους οποίους ήταν ο Γκαρόν».

Οι Times του Ισραήλ γράφουν ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι προκάλεσε το δυστύχημα και επικαλείται τα ελληνικά Μέσα γράφοντας ότι το Τσέσνα φάνηκε να έχει υποστεί μια τεχνική βλάβη και να εξαφανίζεται από το ραντάρ. Όσον αφορά τη μαρτυρία του Γκαρόν, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο του Ισραήλ το Μάιο του 2020 είπε πως είχε να κάνει με την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών της χώρας, την βιομηχανία τηλεπικοινωνιών και τις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Σε πίεση των δημοσιογράφων να πει αν έγινε μάρτυρας παράνομων δραστηριοτήτων, ο Γκαρόν απάντησε ότι «μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει αν κάτι είναι παράνομο ή όχι». Η ιστοσελίδα συνεχίζει λέγοντας ότι δεν ερωτήθηκε για τη συμφωνία του Bezeq-Yes, η οποία είναι το βασικό στοιχείο της δίκης. Η συμφωνία αυτή , σύμφωνα με τον εισαγγελέα, κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια στον ιδιοκτήτη του ομίλου Bezeq, Σαούλ Έλοβιτς, και η φερόμενη εμπλοκή του Νετανιάχου ως επικεφαλής του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών στην έγκρισή της ήταν μέρος της παράνομης σχέσης αμοιβαίου ωφέλους με τον Έλοβιτς, σύμφωνα με τις κατηγορίες.