Υπό τον έλεγχο των Ρώσων και των αυτονομιστών του Ντονμπάς βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά αναφέρουν πως έχει καταληφθεί, εκτός από το κέντρο της πόλης, και το κεντρικό λιμάνι. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι μάχες μαίνονται και οι ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να αντιστέκονται, ωστόσο μια ανακοίνωση από την 36η μοίρα των ουκρανών πεζοναυτών εξέπεμψε δραματικά μηνύματα για την κατάσταση στην πόλη – κλειδί της Ανατολικής Ουκρανίας, αναφέροντας πως η ουκρανική άμυνα έχει επί της ουσίας καταρρεύσει. Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης ισχυρίστηκε πως η ανακοίνωση ήταν «ψευδής». 

Ads

► Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι τόσο σημαντική η Μαριούπολη για τους Ρώσους;

Η ανακοίνωση των Ουκρανών Πεζοναυτών

Μετά από μια πολιορκία που διαρκεί περισσότερες από 40 ημέρες, η 36η μοίρα Ουκρανών πεζοναυτών αναφέρει πως «σήμερα θα είναι πιθανώς η τελευταία μάχη, καθώς τα πυρομαχικά μας τελειώνουν». «Αυτό σημαίνει θάνατος για κάποιους από εμάς και αιχμαλωσία για άλλους», συμπληρώνουν σε δραματικούς τόνους, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για προέλαση του ρωσικού στρατρού και απώθηση των ουκρανικών δυνάμεων εκτός κέντρου. 

Ads

«Σιγά σιγά εξαφανιζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση που έγινε από την 36η μοίρα του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.  «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά πραγματικά σας ζητάμε να θυμάστε τους Ουκρανούς λέγοντας έναν καλό λόγο», αναφέρουν. «Για περισσότερο από ένα μήνα πολεμούσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «κάθε δυνατή και αδύνατη προσπάθεια», προσθέτει η μονάδα. Περίπου τα «μισά» από τα μέλη της είναι τραυματισμένα, σύμφωνα με το κείμενο που διακινούν ηλεκτρονικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πεζικό σκοτώθηκε όλο και τις μάχες διεξάγουν τώρα πυροβολητές, χειριστές αντί – αεροπορικών συστημάτων, ασυρματιστές, οδηγοί και μάγειρες. Ακόμα και η ορχήστρα. Από την στρατιωτική μονάδα εκφράζεται η απογοήτευση για την εγκατάλειψή τους τόσο από τη στρατιωτική διοίκηση όσο και από την πολιτική εξουσία. «Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό. «Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», τονίζεται. 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αλλά και την ανακοίνωση της 36ης μοίρας των ουκρανών πεζοναυτών, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αντέχουν και διαψεύδουν πως η μάχη πλησιάζει στο τέλος της. Ο αντιδήμαρχος Serhiy Orlov δήλωσε στο BBC ότι «οι μάχες για τη Μαριούπολη συνεχίζονται». «Οι πληροφορίες για τους πεζοναύτες είναι πλαστές. Δεν σχολιάζω ψέματα», πρόσθεσε. «Οι Ρώσοι κατέλαβαν προσωρινά μέρος της πόλης. Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να υπερασπίζονται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της πόλης, καθώς και τις βιομηχανικές περιοχές και άλλες περιοχές», συμπλήρωσε ο Ορλόφ.

Ρωσία και αυτονομιστές: «Υπό τον έλεγχό μας και το κεντρικό λιμάνι»

Σύμφωνα με το Institute for the Study of War (ISW) oι ρωσικές δυνάμεις διχοτόμησαν τη Μαριούπολη από το κέντρο της πόλης στην ακτή στις 10 Απριλίου, απομονώνοντας τους εναπομείναντες Ουκρανούς στρατιώτες σε δύο κύριες τοποθεσίες – το κύριο λιμάνι της Μαριούπολης στα νοτιοδυτικά και το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στα ανατολικά.

Πάντως τελευταίες πληροφορίες από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti αναφέρουν πως και το κύριο λιμάνι της Μαριούπολης βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε πως το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής περιήλθε υπό την ηγεσία τους, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Επιπλέον αρκετά βίντεο που κυκλοφόρησαν από φιλορωσικούς λογαριασμούς στις 10 Απριλίου επιβεβαιώνουν ότι ρωσικές δυνάμεις που προέχρονταν από το κέντρο της πόλης κατέλαβαν το λιμάνι δυτικά του εργοστασίου χάλυβα Azovstal, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον ρωσικό έλεγχο και στο κέντρο της Μαριούπολης.

Επίσης, ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, ανέφερε στις 10 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν σημεία ελέγχου στην κεντρική και βορειοανατολική Μαριούπολη για να συλλάβουν ή να σκοτώσουν Ουκρανούς πολίτες που αντιστέκονται στη ρωσική κατοχή. Τέλος, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις και στα δύο σημεία που βρίσκονται οι τελευταίοι Ουκρανοί στρατιώτες τις τελευταίες 24 ώρες.

image

image

Ζελένσκι: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν σκοτωθεί από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας. «Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά παρά το γεγονός αυτό οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να επιβιώσει από αυτό τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει την επίθεσή της εκτός κι αν αναγκαστεί. Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα ζητεί, αλλά επεσήμανε ότι η Νότια Κορέα διαθέτει πολλά όπλα τα οποία όχι μόνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν πολλές ζωές απλών Ουκρανών αλλά και να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση εναντίον άλλων χωρών.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη διάφορες στρατιωτικές τεχνολογίες, από αεροσκάφη ως τεθωρακισμένα», εξήγησε απευθυνόμενος μέσω διερμηνέα στους Νοτιοκορεάτες βουλευτές. «Η Νότια Κορέα μπορεί να μας βοηθήσει», τόνισε κλείνοντας.

Γιατί η Μαριούπολη είναι πόλη – κλειδί; 

Η Μαριούπολη υπήρξε από την έναρξη του πολέμου μια πόλη – κλειδί για την εξέλιξη των επιχείρησεων. Η κατάληψή της έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές ως «ζωτικής σημασίας» για τη στρατηγική της Μόσχας. Οι τέσσερις βασικοί λόγοι είναι:

► Πρώτον, χωρίς τη Μαριούπολη η Ουκρανία χάνει ολοκληρωτικά την πρόσβασή της στην Αζοφική θάλασσα και όλο το ανατολικό παραλιακό μέτωπο περνάει στον έλεγχο των Ρώσων. Η Ρωσία με την κατάληψη της Μαριούπολης θα ελέγχει συνολικά το 80% της ουκρανικής ακτογραμμής στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαριούπολη ήταν κύριος εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας που προορίζονται για πελάτες στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές. Έτσι το Κίεβο θα χάσει κρίσιμες εμπορικές δυνατότητες και επιτυγχάνεται από τη Μόσχα ο στραγκαλισμός της ουκρανικής οικονομίας.

► Δεύτερον, με την κατάληψή της η Ρωσία θα δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας, που από το 2014 βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, και της περιφέρειας του Ντονμπάς, που στο μεγαλύτερο μέρος του ελέγχεται από τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

► Τρίτον, η Μαριούπολη ως λιμάνι μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των εφοδιαστικών προβλημάτων της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα με την κατάληψή της θα απελευθερωθούν κρίσιμες στρατιωτικές δυνάμεις για την ενίσχυση των υπόλοιπων μετώπων.

► Τέταρτον, η κατάληψη της Μαριούπολης είναι σημαντική για την ενίσχυση του ηθικού και τη ρωσική προπαγάνδα. Το γεγονός πως στην περιοχή είχε έντονη δράση το ουκρανικό νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ μπορεί να αξιοποιηθεί από το Κρεμλίνο ως απόδειξη πως οι στόχοι επιτυγχάνονται, ώστε να ενισχυθεί η υποστήριξη των επιχειρήσεων από τη ρωσική κοινωνία. Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει από την αρχή του πολέμου και ιστορικές διαστάσεις στην εισβολή, υποστηρίζοντας πως η ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας ανήκει ιστορικά στη Ρωσία, καθώς αποτελούν εδάφη της αυτοκρατορίας του 18ου αιώνα.