Ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών. Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Ads

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά και για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ότι «αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ». Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «οι εικόνες που μεταφέρει ο τηλεοπτικός φακός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι τραγικές, τις βλέπουμε όλοι και μέσα σε αυτό το πολεμικό πλαίσιο που προεκλήθη από τη ρωσική εισβολή, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και ομογενείς μας και Έλληνες διπλωμάτες».

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ. Και εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς βρίσκονται ήδη στην κατεύθυνση προς Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας» πρόσθεσε.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε, επίσης, πως «μαζί με τις ευχές όλων μας που τον συνοδεύουν θέλω να πω ξεκάθαρα πως η παρουσία του στην Μαριούπολη και η προσπάθεια του να προστατεύσει και βοηθήσει τους ομογενείς μας, όπως άλλωστε και η προσπάθεια του πρέσβη Φραγκίσκου Κωσταντέλου, του Δημήτρη Δόχτση και του προξένου μας στην Μαριούπολη τιμούν την πατρίδα μας και τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου».

Ουκρανία: Σχεδόν 2.000 αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη

Περίπου 2.000 αυτοκίνητα κατάφεραν να φύγουν από την υπό ρωσική πολιορκία Μαριούπολη ενώ ακόμη 2.000 οχήματα περιμένουν να φύγουν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σε διαδικτυακή ανάρτηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είπε: Από τις 14:00 (12:00 GMT), είναι γνωστό ότι 2.000 αυτοκίνητα έχουν φύγει από τη Μαριούπολη. Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ είπε ότι μια αυτοκινητοπομπή με προμήθειες προς τη Μαριούπολη είχε κολλήσει στο κοντινό Μπερντιάνσκ. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ψεύδεται ότι εκπλήρωσε τις συμφωνίες για βοήθεια στους παγιδευμένους αμάχους. Πρόσθεσε ότι τα ιδιωτικά οχήματα δεν επαρκούσαν για την απομάκρυνση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη και ότι έπρεπε να περάσουν λεωφορεία.

Τη Δευτέρα, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι περισσότερα από 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη στην πρώτη επιτυχημένη εκκένωση της πόλης από τότε που περικυκλώθηκε από ρωσικά στρατεύματα.

Περίπου 300 άμαχοι έφτασαν το πρωί της Τρίτης στην πόλη Ζαπορίζια, περίπου 140 μίλια από τη Μαριούπολη.

Η Μαριούπολη παραμένει χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, λένε οι αρχές ενώ τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πάνω από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.