Το κυβερνητικό αφήγημα επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, ‘καλύπτοντας’ την ολιγωρία της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Ads

Σε κινήσεις που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει αναφέρθηκε ο κ. Μαρινάκης, όπως το ότι η ΕΛΑΣ «απομάκρυνε από τη θέση τους αστυνομικούς οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες προηγήθηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα».

Όσον αφορά στον τηλεφωνικό διάλογο της Κυριακής Γρίβα με την Άμεση Δράση λίγα λεπτά πριν την δολοφονία της, σημείωσε ότι «αυτό που ακούσαμε από τον τηλεφωνητή να λέγεται στην κοπέλα ήταν θλιβερό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χαρακτηρίζει όλη την αστυνομία.»

Επιπλέον, «όποιος ψάχνει να βρει δικαιολογίες εθελοτυφλεί. Δε θεωρώ όμως ότι οι συμπεριφορές των Αγίων Αναργύρων είναι συμπεριφορές συνολικά της ΕΛΑΣ». Επίσης, «όταν υπηρετούν στην Αστυνομία πάνω από 50 χιλιάδες αστυνομικοί, δεν θεωρώ ότι αυτές οι τραγικές συμπεριφορές αντιπροσωπεύουν όλη την Αστυνομία», πρόσθεσε.

Ads

Οι μόνοι αρμόδιοι να αποδώσουν ευθύνες είναι η Δικαιοσύνη και όσοι διεξάγουν την σχετική έρευνα, συνέχισε ενώ σε άλλο σημείο είπε «άμεσα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα και τα στοιχεία θα σταλούν στον Εισαγγελέα ο οποίος θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία».

Παρόλα αυτά, συρρίκνωσε την βαρύτητα της τραγικής γυναικοκτονίας, λέγοντας ότι  «αυτή η περίπτωση δεν είναι όπως οι άλλες. Δεν είναι απλά ένας άντρας πήγε να σκοτώσει. Εδώ συνέδραμε και η αδιαφορία. Άρα δεν είναι μόνο θέμα γυναικοκτονίας. Το τι μπορούσε να κάνει ο αστυνομικός και τι δεν έκανε δεν θα σας το πω εγώ. Δεν είμαστε ανακριτές ούτε εισαγγελείς.»

Όσον αφορά στον υπουργό, ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τυχόν πολιτικές ευθύνες, τόνισε ότι “Ο υπουργός προσπαθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεδομένο είναι ότι θα υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι θλιβερές εξαιρέσεις και καθήκον του είναι να τα περιορίσει αυτά τα φαινόμενα. Πιστεύουμε, ακόμη και σε ένα τόσο τραγικό συμβάν, ότι η λύση δεν είναι να “πάρουμε το κεφάλι ενός υπουργού”. Χρειάζεται να δούμε τι έχει κάνει και φαίνεται ότι έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Και να περιμένουμε όσο πιο γρήγορα να κάνει περισσότερα».

Για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Νέα Αριστερά περί ένταξης του όρου ‘γυναικοκτονία’ στον ποινικό κώδικα, είπε πως «προτιμούμε από προτάσεις με μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, να αυστηροποιούμε στην πράξη τις ποινές», και ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υποκρύπτει υποκρισία, ιδίως από ένα κόμμα που μετέτρεψε τις ποινές για την ανθρωποκτονία ή ισόβια ή έως 15 χρόνια», και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τις προβλεπόμενες ποινές.