Σε «σουρεαλιστικές» υπεκφυγές κατέφυγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όταν ρωτήθηκε για την διαχείριση του θέματος της ακρίβειας από την κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό RealFM την Τετάρτη.

Ads

«Αν περιμένετε από εμάς να φυτρώσουμε “λεφτόδεντρα”, δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα, ούτε νομίζω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα», απάντησε ο κ. Μαρινάκης.

Επιμένοντας περαιτέρω, τόνισε πως «αν μπορεί κάποιος να το καταφέρει, ας το κάνει, για να λύσουμε και όλοι τα προβλήματά μας, και της χώρας και τα προσωπικά που έχει ο καθένας τα έξοδα, για να αστειευόμαστε», όπως είπε.

Επίσης πρόσθεσε πως «σήμερα βγήκε μία νέα λίστα με 523 νέα προϊόντα που εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών. Λύνει αυτό [το πρόβλημα], που δεν είναι το πρώτο καλό νέο, είναι μία σειρά από παρεμβάσεις της κυβέρνησης; Όχι, είναι η απάντηση», όπως παραδέχθηκε.

Ads

Κατηγορώντας την αντιπολίτευση και τα «φιλικά» προς αυτήν ΜΜΕ είπε πως «αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, ότι παρουσιάζεται κυρίως από την αντιπολίτευση και κάποια φιλικά Μέσα προς την αντιπολίτευση, η μισή αλήθεια».

Αποσαφηνίζοντας την «μισή αλήθεια», υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλά και ως προς το διαθέσιμο εισόδημα και ως προς μία σειρά από άλλους δείκτες», και πρόσθεσε πως «η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης, άρα μείωσης της ανεργίας».

«Με λίγα λόγια, είμαστε μία χώρα η οποία έχασε πάρα πολλά χρόνια. Είναι ακόμα χαμηλά. Έχει ακόμα μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη, αλλά παράλληλα τα τελευταία πέντε χρόνια ‘τρέχει’ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα να μειώσει την απόσταση. Είμαστε στην μέση ενός δύσκολου και δύσβατου δρόμου, αλλά έχουμε καταφέρει και έχουμε διανύσει αυτή την απόσταση», συμπλήρωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Σχετικά με την αύξηση στην χονδρική τιμή του ρεύματος και τους φόβους πως θα έρθουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε ότι «ως προς τη λιανική τιμή ρεύματος – γιατί οι καταναλωτές πληρώνουν την λιανική τιμή, δεν πληρώνουν την χονδρική τιμή – η Ελλάδα παραμένει πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη λιανική τιμή ρεύματος».

«Η Ελλάδα παράλληλα έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συναρτήσει του ΑΕΠ της, για την στήριξη στο ρεύμα. Είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ. Τους μήνες που χρειάζεται να παρέμβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μην πληρώσουν οι καταναλωτές υπέρμετρες αυξήσεις, το κάνει. Το έκανε για παράδειγμα τον Αύγουστο», όπως είπε.

Προσέθεσε πως «οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται περισσότερο, όμως, ως προς την χονδρική τιμή ρεύματος να πούμε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία – γιατί σίγουρα πρέπει και αυτό να αντιμετωπιστεί και δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσει – είναι η παρέμβαση που έχει κάνει ο πρωθυπουργός με την επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυρία φον Ντερ Λάιεν. Γιατί εκεί ζούμε ένα πολύ μεγάλο παράδοξο, για το οποίο πρέπει η Ευρώπη να λάβει μέτρα, γιατί οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να ευθύνονται, οι πιο φτωχές χώρες πληρώνουν τιμές οι οποίες δεν είναι λογικές».