Θετική απέναντι στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εμφανίζεται, μιλώντας στο tvxs, η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μαριλένα Κοππά. «Θεωρώ ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία, που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, πετυχαίνοντας ό,τι δεν πέτυχαν όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ads

Ειδικότερα, η κυρία Κοππά επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματος έγινε αποδεκτό από τη γειτονική χώρα». Παράλληλα, τονίζει ότι «η εφαρμογή του erga omnes ήταν ανέκαθεν ένα αιτούμενο στις διαπραγματεύσεις», υπενθυμίζοντας πάντως ότι το 2008 «το όνομα που βρισκόταν στο τραπέζι ήταν το Δημοκρατία της Μακεδονία-Σκόπια» και μόνο για διεθνή χρήση.

Από την άλλη, η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως τυχόν ναυάγιο της συμφωνίας θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας. «Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν βλαβερή, ιδιαίτερα μάλιστα αν συνυπολογίσει κανείς την ευρύτερη γεωπολιτική ρευστότητα στα Βαλκάνια» αναφέρει η κυρία Κοππά. Πιο συγκεκριμένα διευκρινίζει ότι «Με δεδομένη τη διείσδυση της Ρωσίας στη Βαλκανική χερσόνησο αλλά και την επιρροή της Τουρκίας στην ΠΓΔΜ, τυχόν παράταση της εκκρεμότητας θα έφερνε την Ελλάδα μπροστά σε νέες προκλήσεις κι απειλές».

«Η ΝΔ παίζει το επικίνδυνο παιχνίδι του εθνικισμού»

Ads

Από την άλλη, η κυρία Κοππά εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανήσυχη σε ό,τι αφορά τα ακραία φαινόμενα που κάνουν την εμφάνισή τους στην πολιτική σκηνή της χώρας αλλά κι ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Μακεδονικό. Επιρρίπτει δε σαφείς ευθύνες στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, κυρίως η ΝΔ παίζει το παιχνίδι του εθνικισμού. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Άλλωστε, δεν έχει να κάνει μόνο με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Όταν παίζει κανείς με τον εθνικισμό, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε φαινόμενα ανεξέλεγκτα».

Τέλος, η κυρία Κοππά δηλώνει πως δεν επιθυμεί να αναφερθεί εκτενώς στη στάση που τηρεί η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής πάνω στο ζήτημα: «Το θέμα της ευθύνης του καθενός είναι σαφές» σημειώνει σιβυλλικά.