Βαθύ διαφαίνεται το ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ με φόντο το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, καθώς μετά την Όλγα Κεφαλογιάννη τη σοβαρή διαφωνία της εξέφρασε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η Μαριέττα Γιαννάκου.

Ads

Κατά την τοποθέτησή της μάλιστα η πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε πως το σχέδιο νόμου όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί ακόμα περισσότερα.

«Οι αποφάσεις δεν πρέπει να ρυθμίζονται άκαμπτα και οριζόντια. Σολομώντειες λύσεις δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού διότι τα παιδιά δεν αποτελούν μαθηματική εξίσωση», τόνισε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε πως παρά τη θετική επιδίωξη, το σχέδιο νόμου εγείρει πρακτικά ζητήματα.

Ανέφερε μάλιστα ότι δε ότι θα κάνει χρήση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για να καταθέσει τις αντιπροτάσεις της και να μην κατηγορηθεί από τον Κ. Τσιάρα για στείρα κριτική.

Ads

Διαφωνεί με 6 άρθρα

Από τα 23 άρθρα του νομοσχεδίου, η βουλευτής της συμπολίτευσης παρέθεσε την αντίθεσή της με 6. Πρόκειται για τα άρθρα 5, 7, 11, 12, 13 και 14, με την πρώην υπουργό να επισημαίνει –μεταξύ άλλων- ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για την επιμέλεια του παιδιού θα επιφέρουν περισσότερες δικαστικές προσφυγές από όσες προκαλούνται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. 

«Πιστεύω ότι η ρύθμιση της επιμέλειας πρέπει να αποφασίζεται με κριτήριο του συγκεκριμένου κάθε φορά παιδιού χωρίς να επιβάλλεται υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση συνεπιμέλειας, ούτε υποχρεωτικός διαφορετικός χρόνος διαμονής των παιδιών με καθέναν από τους γονείς» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που είναι ακατάλληλοι και οι δύο γονείς.

«Με το νομοσχέδιο εισάγεται η εναλλασσόμενη κατοικία. Και αυτό κύριε υπουργέ δεν μπορείτε να το διαψεύσετε», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί πρέπει να είναι σταθερό.

Η βουλευτής της ΝΔ κατέληξε πως ο υπουργός οφείλει να δεχτεί τις παρατηρήσεις της γιατί το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει κοινωνική σύγκρουση. «Διότι το νομοσχέδιο είναι από τα ελάχιστα που έχουν επιφέρει την ενασχόληση και τη γνώση πλήθους κόσμου. Εκτός από τους φορείς και σε ατομικό επίπεδο…». 

Νέα «πυρά» από Κεφαλογιάννη

Τη σκυτάλη πήρε η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις με άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα, «Εστία». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «γονεοκεντρικό», υποστηρίζοντας πως «ακόμα κι αν θέταμε κριτήρια, αυτά θα έπρεπε να είναι παιδοκεντρικά».

Μίλησε, επίσης, για «αδιέξοδα στην καθημερινότητα του παιδιού», ενώ υπογράμμισε πως «όλοι οι θεωρητικοί του οικογενειακού δικαίου έχουν επικρίνει» συγκεκριμένες προβλέψεις του σχεδίου νόμου. Κλείνοντας, η κ. Κεφαλογιάννη κατέστησε σαφές ότι θα καταθέσει με την κ. Γιαννάκου προτάσεις, καθώς εντοπίζονται σημεία που «περιπλέκουν τα προβλήματα» και χρήζουν βελτίωσης.

Έκανε πως «δεν άκουσε» ο Τσιάρας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, επιχείρησε να παραβλέψει τα εσωκομματικά πυρά, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως αναζητούν προφάσεις για να μη συμβάλουν σε αυτήν τη «γενναία μεταρρύθμιση». Σημείωσε ότι υπάρχει «μία κατά βάση θετική άποψη» για το νομοσχέδιο, αλλά «όχι από όλους» και ξεκίνησε την κριτική του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, η οποία αφορούσε ως επί το πλείστον το ύφος των διατυπώσεων.

Εν συνεχεία, παρέθεσε τις αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο, οι οποίες προήλθαν μετά από προτάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και όχι εξαιτίας των αντιδράσεων από τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ. Ο Κ. Τσιάρας κατέληξε λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις «χρειάζονται γενναιότητα και ενέχουν πολιτικό κόστος», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι όλοι κρίνονται από την κοινωνία «με το πλέον εμφατικό τρόπο».