Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, ανέφερε ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής ή εκχώρησης ενώ τόνισε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με το θέμα από την τότε υπουργό Λυδία Κονιόρδου

Ads

Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα η κα Βλαζάκη σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που επέλεξε να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα από τα Χανιά και είπε χαρακτηριστικά: «Τα Αρχαιολογικά Μουσεία, τα Νεώρια, τα Τείχη, τα Φρούρια και η ίδια η ανασκαφή που διευθύνω ακόμη, είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής και ούτε πωλούνται ούτε μπορεί να εκχωρούνται στο όνομα καμίας πίεσης ή υποχρέωσης. Είμαι βέβαιη πως οι Χανιώτες πάντα θα αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις αν προκύψουν ποτέ απόπειρες εκχώρησης. Το ίδιο θα κάνω και εγώ».

Η ίδια διαβεβαιωσε πως «το παρελθόν μας δεν πωλείται, δεν εξαγοράζεται και δεν ανταλλάζεται στο όνομα οποιασδήποτε πίεσης, ανάγκης ή υποχρέωσης».
Ακόμα η κα Βλαζάκη υποστήριξε ότι για τον συγκεκριμένο κατάλογο ακινήτων «δεν είχα καμία ανάμιξη ή έστω ενημέρωση κατά το παρελθόν» και εξήγησε ότι θα ακολουθήσουν διαπιστωτικές πράξεις της ταυτοποίησης των εξαιρέσεων, ενώ στο Υπουργείο Πολιτισμού  έχουν ήδη ξεκινήσει  ενέργειες για επιστροφή των μεταβιβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή ΕΤΑΔ και που αφορούν σε παλαιότερες κυβερνήσεις. Απαντώντας σε ερώτηση των Χανιώτικων Νέων, ανέφερε ότι τα μνημεία προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο και το σύνταγμα.