Αντιφάσεις για ένα πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους κυριαρχούν σήμερα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η γερμανική έκδοση των Financial Times (FTD)  γράφει πως «για να υπάρξει ισορροπία στην οικονομία της χώρας, οι δανειστές της σκέφτονται το ενδεχόμενο μιας νέας απομείωσης του χρέους». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Deutsche Welle, «δεν τίθεται ζήτημα νέου κουρέματος», ενώ η Handelsblatt αναφέρει ότι «μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει». Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει νέα μέτρα λιτότητας, ανώνυμες πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στους FTD ότι υπάρχει μια σκέψη να γίνει περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, όσον αφορά τα δάνεια από την ευρωζώνη, τα οποία ανέρχονται σε 53 δις ευρώ.
 
Ο Μάρτιν Μπλέσινγκ, πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, δήλωσε σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη ότι «στο τέλος θα δούμε ένα νέο κούρεμα στην Ελλάδα, στο οποίο θα πάρουν μέρος όλοι οι δανειστές».
 
Οι Financial Times Deutschland σχολιάζουν ότι μια τέτοια εκδοχή θα αποτελούσε μια λύση για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Βέβαια, σύμφωνα με την εφημερίδα, «ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση πετύχει τον στόχο της, η οικονομία δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από την ύφεση. Επίσης, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη της ευρωζώνης κρίνουν σκόπιμη την βοήθεια με νέα δάνεια, τότε η χώρα δεν θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο να βρεθεί με χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020».
 
Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι το ΔΝΤ πιέζει προς την λύση ενός νέου κουρέματος, στο οποίο δεν θα λάβει μέρος ούτε το ίδιο ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε το βάρος πέφτει στις χώρες-δανειστές εντός της ευρωζώνης.
 
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κοτχάους, απάντησε σε δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Έχει ήδη εφαρμοστεί ένα εντυπωσιακό κούρεμα χρέους. Δεν χρειάζεται να δίνεται βάση σε εικοτολογίες».

Και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διέψευσε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, λέγοντας ότι τα σχετικά δημοσιεύματα βλάπτουν την ευρωζώνη. «Δεν σκοπεύω να συμμετάσχω σε εικασίες που δεν βοηθούν κανένα και βλάπτουν πολλούς» επισήμανε σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Δεν είναι έξυπνο, υποστήριξε να αμφισβητείται το «δύσκολο και φιλόδοξο» πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξή του. Αντίθετα, το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμόζεται: «Αναμένω την έκθεση της τρόικας. Οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έχουν καθοριστεί ξεκάθαρα».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, μία ομάδα χωρών αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, εκτιμώντας ότι αυτό θα εντείνει τη δυσπιστία των αγορών έναντι της ευρωζώνης. «Στη φάση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δις ευρώ προκειμένου να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές», επισημαίνουν κύκλοι του Βερολίνου, ενώ, αντιθέτως, από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι «το σενάριο μιας νέας απομείωσης κερδίζει συνεχώς έδαφος».
 
Η γερμανική Handelsblatt, με την σειρά της, στο σημερινό της πρωτοσέλιδο σχολιάζει πως «ο στόχος να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014 φαντάζει ολοένα πιο ουτοπικός με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Γι αυτό έχει αρχίσει ήδη στο παρασκήνιο μία συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Είναι λογικό να νομίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο, αλλά είναι λάθος να πιστεύουν ότι τα χρήματα απλώς εξαφανίζονται. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν φτάνει καν στην Ελλάδα γιατί απλούστατα χρησιμοποιείται στην πληρωμή δανείων και τόκων».
 
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δεύτερο κούρεμα χρέους. Αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά των κρατικών πιστωτών, που έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του ελληνικού ΑΕΠ», εξηγεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα.