Νέες μεγάλες αυξήσεις στα διόδια του αυτοκινητόδρομου Μαλιακός-Κλειδί, της τάξης του 33%, έρχονται ως τα μέσα Φεβρουαρίου, πέρα από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή του 7% που θα πληρώνουν οι οδηγοί από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ads

Οι αυξήσεις θα ισχύουν για όλους τους σταθμούς του εν λόγω αυτοκινητόδρομου και περιλαμβάνουν γενική αύξηση της χρέωσης από 3 σε 4 λεπτά ανά χιλιόμετρο, επισημαίνει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας». Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, τα έργα που περιλαμβάνονται στην 4η δεσμευτική προθεσμία από τα τέλη του 2010 έχουν ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί, τρεις περίπου μήνες νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. Ως εκ τούτου, με βάση τη σύμβαση, είναι ζήτημα χρόνου να επιβληθεί αύξηση στα διόδια.

Στα μέσα του 2012 αναμένεται να γίνει η επόμενη μεγάλη αναπροσαρμογή, όταν προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι τρεις δίδυμες σήραγγες των Τεμπών, όπου ισχύει υψηλότερη τιμή διοδίου στα 6 λεπτά ανά χιλιόμετρο, διευκρινίζει το δημοσίευμα. Εκτός από την περίπτωση του Πλαταμώνα, όπου εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις τριών χωραφιών στην είσοδο και την έξοδο της σήραγγας, τα υπόλοιπα έργα προχωρούν κανονικά.

Όσον αφορά στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, η τιμή των 4 λεπτών ανά χιλιόμετρο ισχύει από τον Νοέμβριο, με την ολοκλήρωση των έργων ως τη Μεγαλόπολη. Στα υπόλοιπα ωστόσο έργα, η τιμή βάσης για τον υπολογισμό των διοδίων είναι προς το παρόν τα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Σύμφωνα με τις συμβάσεις κατασκευής, οι ανάδοχοι αναμένεται να κάνουν δύο αυξήσεις μέσα στο έτος, επισημαίνει η εφημερίδα. Μία λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και μία λόγω προόδου των έργων.

Ads

Σημειώνεται ότι μόνο μέσα στο τελευταίο δεκάμηνο, έχουν γίνει τρεις αυξήσεις και οι αντιδράσεις κατά των διοδίων πληθαίνουν, με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων οδηγών στις τάξεις του κινήματος «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Ήδη για την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011, φορείς κατά των διοδίων προγραμματίζουν την πρώτη πανελλαδική κινητοποίηση, ανοίγοντας τις μπάρες όλων των σταθμών από τις 3-5 μ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», 25 οδηγοί που αρνήθηκαν να πληρώσουν διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πάτρας, έχουν παραπεμφθεί στις δικαστικές αρχές από την κοινοπραξία που κατασκευάζει τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο. Ωστόσο, ο εκπρόσωπός της παραδέχθηκε στην εφημερίδα ότι τα έργα έχουν καθυστέρηση δύο χρόνων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και δεν τοποθετήθηκε σε σχέση με τις πληροφορίες για μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Παράλληλα, διέψευσε το ενδεχόμενο αποχώρησης εταιρειών που μετέχουν στην κοινοπραξία και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.