Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο και επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στα ασθενή κοινωνικά στρώματα προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ads

Σε διευκρινίσεις για τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε στους Financial Times, σε σχέση με την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα έως και 3%, το Μαξίμου επισημαίνει: «Εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση [1,2% έως 1,5%] πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης».

«Το βασικό σενάριο», τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις».

Κατά τις ίδιες πηγές, «ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας», ενώ «το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει στη Βουλή ο νέος φορολογικός νόμος που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016». 

Ads

Το Μαξίμου επισημαίνει ακόμη ότι η «διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών που δεν έγινε από την ελληνική πλευρά» και «αποτελεί «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία», ενώ τονίζει ότι «διαβάζεται επιλεκτικά με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή: «Η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016. Τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη. 

Στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, που επαναλαμβάνεται είναι «κείμενο εργασίας», εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ. Πότε, όμως, κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, ενώ, αν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5%, προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν. 

Έτσι, εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση [1,2% έως 1,5%] πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης [π.χ. κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές, κλπ]».