«Στην αρχή η ΝΔ μιλούσε για συναινετικό διαζύγιο. Μετά μιλούσε για σικέ διαζύγιο. Στη συνέχεια για διαζύγιο συναλλαγής. Σήμερα, μιλά για διαζύγιο εκβιασμών», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ για «εξόφθαλμο εκβιασμό», με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε να αποτραπεί η προοπτική διάλυσης των κοινοβουλευτικών ομάδων των μικρότερων κομμάτων.

Ads

«Μέχρι να καταλήξει πάντως μέσα στη σύγχυσή της, θα έχει χάσει αρκετές ακόμη ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ».

«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι», σημείωσε η ΝΔ.

Ads

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το κόμμα με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, σκοπεύει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου, στο επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων, αλλά από εκεί και πέρα, επιφυλάσσομαι για οποιαδήποτε άλλη περαιτέρω πρωτοβουλία» και συμπλήρωσε: «Δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι ζήτημα πολιτικό, το οποίο τεχνικά και τυπικά αφορά τον κανονισμό της Βουλής. Όμως, το ζήτημα δεν είναι οι επιμέρους νομικές διατάξεις του κανονισμού της Βουλής. Είναι να απαντήσουμε σε ένα πολιτικό ερώτημα που τίθεται με πολύ μεγαλύτερη ένταση σήμερα από ό,τι ετίθετο στο παρελθόν καθώς, όπως ξέρετε, από το 2012 και μετά, όταν υπήρξε αυτή η μεγάλη αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, δημιουργήθηκαν νέες ιδιότυπες συνθήκες στο ελληνικό κοινοβούλιο τις οποίες δεν είχε ζήσει η χώρα και το πολιτικό σύστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητώνται, πρέπει να συζητώνται ανοικτά, πρέπει να συζητώνται στη βάση του δημοκρατικού ήθους που, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηρίζει τις περισσότερες από τις πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου. Δεν έχω να απαντήσω κάτι περισσότερο σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα».