Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου σε δημοσίευμα ιστοσελίδας, σχετικό με τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Ads

«Αθλιότητα» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της ιστοσελίδας  iefimerida.gr χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου τη δημοσιοποίηση ρεπορτάζ που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Δημήτρη Τάκη και επιγράφεται: «Πού πήγαν μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ ύψους 1 εκατ. ευρώ -Η τελευταία ενημέρωση της Βουλής».

«Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών, θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει επίσης πως «αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι  στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ».

Ads

«Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε», διαμηνύει το Μαξίμου.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου» και πως «σύμφωνα με πληροφορίες στο σφραγισμένο έγγραφο που έφερε στη Βουλή ο ειδικός υπάλληλος του υπουργείου εξωτερικών υπήρχαν τρεις κωδικοί ενώ το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτανε περίπου το 1.000.000 ευρώ».

Η iefimerida ισχυρίζεται πως «Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας. Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο τρίτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύονται για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της ορθοδοξίας».

Αγανάκτηση Βούτση

Την αγανάκτησή του για το δημοσίευμα εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν “απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”, ανέφερε σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Βουλής. 

«Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης  των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μέςω της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν», τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως «είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, διά του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».