Αίτημα ενοποίησης των 4 δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ υπέβαλε επίσημα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Το Ταμείο έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας.

Ads

Το αίτημα κατατίθεται μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη καταβολή της πρώτης υποδόσης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό προς αποπληρωμή στο Ταμείο μέσα στον Ιούνιο φθάνει τα 1,6 δις ευρώ. Με την ενοποίηση, το σύνολο του ποσού, θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούνιο, πρέπει να πληρωθούν:

  • 298 εκατομμύρια ευρώ στις 05/06
  • 336 εκατομμύρια ευρώ στις 12/06
  • 560 εκατομμύρια ευρώ στις 16/06  και
  • 336 εκατομμύρια ευρώ στις 19/06

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες, κυβερνητικά στελέχη διαμήνυαν πως η υποδόση της 5ης Ιουνίου δεν θα καταβληθεί εάν δεν υπάρχουν προηγουμένως σαφείς ενδείξεις ότι επίκειται συμφωνία με τους πιστωτές και δεσμεύσεις για άρση της πιστωτικής ασφυξίας.

Ads

«Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συμπτύξουν τις τέσσερις πληρωμές που έπρεπε να κάνει η χώρα τον Ιούνιο σε μία, η οποία πλέον θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου. Μετά από απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, η οποία υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, χώρες-μέλη μπορούν αιτούνται τη σύμπτυξη πολλαπλών καταβολών κεφαλαίου εντός του ίδιου ημερολογιακού μήνα (οι καταβολές τόκων δεν μπορούν να περιληφθούν στην ίδια σύμπτυξη). Η απόφαση αυτή αποσκοπούσε στο να αντιμετωπίσει δυσκολίες της εκάστοτε διοίκησης στο να καταβάλει πολλαπλές πληρωμές σε μία σύντομη περίοδο», ανέφερε για το θέμα ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.