Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί Grexit, τονίζουν πως «κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη», ωστόσο «οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται αυτά τα σχέδια, ευτυχώς, δεν είναι μειοψηφικές».

Ads

Σχετικά με «όσους σχεδιάζουν τη διαίρεση της Ευρώπης», οι ίδιες πηγές, τονίζουν πως «είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές», προσθέτουν.

Ενδεικτικά, τo Bloomberg, με σημερινό του δημοσίευμα, κάνει λόγο για επεξεργασία ενός σχεδίου «για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδας σε περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ». Το πρακτορείο επικαλείται «δύο ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες» και αναφέρει πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν σενάρια και μηχανισμούς «για να υψώσουν ‘φράχτη’ στην Ελλάδα τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ώστε να προστατέψουν το υπόλοιπο μπλοκ της Ευρωζώνης από μια ενδεχόμενη κατάρρευση».