Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα.

Ads

Σύμφωνα με σχετική άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεν συζητήθηκε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Όπως επίσης φαίνεται να μην έγινε αναφορά και σε πολλά άλλά θέματα που αναφέρονταν στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου και τα οποία είχε θέσει ως ατζέντα η κ. Γιούροβα για τις συναντήσεις της στην Αθήνα

Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά τέθηκαν, καθώς η ίδια η Ευρωπαία Επίτροπος προχώρησε σε ανάρτηση και για τη συνάντησή της με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, αναφέροντας πως «συζητήσαμε τις συστάσεις με βάση την έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος, και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και των λογισμικών παρακολούθησης και των παρακολουθήσεων». Πρόσθεσε δε πως «βασίζομαι στην υποστήριξή του σχετικά με την πρότασή μας για να σταματήσουν οι εκδικητικές αγωγές (SLAPPs)».

Όπως υποστηρίζουν πηγές του Μαξίμου, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην ανεξαρτησία, ακεραιότητα και εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, έναντι της ρωσικής εισβολής.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλίδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Χαιρέτισε επίσης την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος μέλος.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενημέρωσε ακόμα την κα Γιούροβα ότι πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο».