Ως επισφράγιση της «επιτυχούς ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης» χαρακτηρίζουν, από το Μέγαρο Μαξίμου, την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. 

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 και 16 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του τελευταίου ταξιδιού του στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Επίσης θα επισκεφτεί το Βερολίνο, κάτι που όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη καθώς έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τζακ Λιου ότι «βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα».

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα θα βρεθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ρόλος της Ελλάδας για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας. 

«Αυτή η εξέλιξη, έρχεται ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων παικτών, από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ως την Αίγυπτο και το Ιράν. Από την Κίνα και τη Ρωσία, ως τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ. Με επιτυχημένη τήρηση των απαραίτητων ισορροπιών και καθολική αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου» τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Ads

Επισημαίνουν δε, ότι οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με παγκόσμιους ηγέτες και οι επισκέψεις στην Ελλάδα σε μόλις ενάμιση χρόνο «δεν έχουν ανάλογο προηγούμενο» κι αποτελούν «αναγνώριση του ενισχυμένου ρόλου και της αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας». Σημειώνουν μεταξύ άλλων τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τις επισκέψεις στην Ελλάδα των Βλάντιμιρ Πούτιν, Φρανσουά Ολάντ, Πάπα Φραγκίσκου. 

Η ατζέντα της επίσκεψης Ομπάμα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών. 

Στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθούν, σύμφωνα με τις πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος, το Κυπριακό και το Προσφυγικό. Παράλληλα, στην ατζέντα Ομπάμα θα βρεθούν τόσο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών) όσο και η Δημοκρατία.

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενός εμβληματικού Δημοκρατικού προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αυτή αναμένεται να κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση στη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της δημοκρατίας», λένε από το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση μεταξύ άλλων αναμένει από τον πρόεδρο Ομπάμα και στήριξη στο προσφυγικό. «Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη και αναγνώρισή τους προς την Ελλάδα για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενάντια στη λογική των διαχωριστικών και μονομερών ενεργειών, όπως προωθούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίσκεψη Ομπάμα αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα σήμα υποστήριξης των ΗΠΑ στην επιλογή αυτή και στις ελληνικές προσπάθειες» τονίζουν. 

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα «θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης».

«Η διεθνής θέση της Ελλάδας ενισχύεται. Οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται. Καθίσταται, έτσι, πρόδηλο ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δήθεν «αναξιόπιστης κυβέρνησης» απορρίπτονται από παγκόσμιες δυνάμεις και πέφτουν στο κενό» καταλήγουν από το Μαξίμου.