Για «βασίλειο» της υποκρισίας κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τις αναφορές της ΝΔ για ανάγκη μιας νέας συμφωνίας με μικρότερα πλεονάσματα, της τάξεως του 2%, από το 2018 και έπειτα. Σημειώνεται πως η ΝΔ υποστήριξε με ανακοίνωσή της πως η εν λόγω πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει και την αποδοχή της Φώφης Γεννηματάς, ωστόσο στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σχολίαζε με δηκτικό τρόπο του ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Γελάμε με αυτά που λέει η ΝΔ – Ακόμη ονειρεύονται εκλογές», ανέφερε μεταξύ άλλων η Χαριλάου Τρικούπη.

Ads

Το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ, που έκανε λόγο για κοινή θέση με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιάννη Στουρνάρα στο σχέδιο για μια νέα συμφωνία με μικρότερα πλεονάσματα, έκανε λόγο για «βασίλειο υποκρισίας».

«Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας…», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο προσθέτοντας:

«Όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δισ., η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια. Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα».

Ads

Το Μαξίμου διερωτάται «γιατί ανακάλυψαν τόσο όψιμα την ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα; Μήπως γιατί τώρα, το ΔΝΤ, προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα;».
Επιπλέον, αναρωτιέται «ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρόθυμα σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κ. Μητσοτάκης ; Μήπως η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ ;».

«Ο λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Και, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη κοινωνική προστασία θα διασφαλισθούν μόνο αν οι πιστωτές έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ουσιαστικά και όχι πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως yes men και φερέφωνα», καταλήγει το πρωθυπουργικό γραφείο.