Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συμφωνία με τους θεσμούς πριν την 20η Αυγούστου είναι απολύτως εφικτή, με δεδομένο πως όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

Ads

Στην συνεδρίαση έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. 

Είχε προηγηθεί η πεντάωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη καθώς και του επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών για μια πρώτη αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου των διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Αύριο, Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας έχουν νέα συνάντηση με τους θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε πως «υπάρχουν τρία – τέσσερα σημεία που είναι ακόμη ανοιχτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».

Ads

Όπως σημείωσε το ένα από τα «ανοιχτά» ζητήματα είναι το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη», εξήγησε. Ενδεικτικά ανέφερε το θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας πως «πρέπει να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω». Ένα δεύτερο σημείο διαφωνιών, συμπλήρωσε, είναι ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων τέθηκε σήμερα και βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια, καθώς συζητείται στο συνολικό σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.