Σημερινά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο εκτιμούν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου, όπως ζητά η Νέα Δημοκρατία. Ρεπορτάζ στην Financial Times Deutschland και στην Süddeutsche Zeitung μεταφέρουν δηλώσεις του υπ. Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση που όχι μόνο δεν δεσμεύεται για τον χρόνο των εκλογών, αλλά προβλέπει ότι οι εκλογές θα αναβληθούν, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων: «Όπως στην Ιταλία έτσι και στην Ελλάδα ενδέχεται η μεταβατική κυβέρνηση να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία από όσο σχεδιάστηκε αρχικά”

Ads

Η Financial Times Deutschland, με τίτλο «Από τη βιασύνη στο επ’ αόριστον» και υπότιτλο «Η ελληνική μεταβατική κυβέρνηση θέλει να παραδώσει γρήγορα την εξουσία. Τα κόμματα δεν βιάζονται», τονίζει ότι σπάνια ελληνική κυβέρνηση απόλαυσε τέτοια συναίνεση – και μάλιστα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης όλων των εποχών. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περίπου το 80% των Ελλήνων υποστηρίζουν τη νέα μεταβατική τους κυβέρνηση υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο:

Ονειρικά ποσοστά για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία στην πραγματικότητα λέγεται ότι θα κυβερνήσει για 100 ημέρες μόνο. Αλλά ίσως διατηρηθεί περισσότερο.

Από τότε που ξεκίνησε ο βίος της κυβέρνησης υπό προθεσμία, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι η αρχική ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου δεν είναι και τόσο δεσμευτική. Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για το αν θα γίνουν τότε πρόωρες εκλογές.

Ads

Απαντώντας στο ερώτημα για πόσο χρόνο θα παραμείνει Υπουργός, ο Τάσος Γιαννίτσης απαντά: «Ελπίζω όσο το δυνατόν λιγότερο». Ο Υπ. Εσωτερικών εκτιμάται ως έμπειρος πολιτικός, που διετέλεσε κάποτε Υπ. Εργασίας και για λίγο καιρό Υπ. αρμόδιος ευρωπαϊκών θεμάτων.

Ως έμπιστος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ανήκει στον κύκλο συνεργατών του πρώην Πρωθυπουργού και είναι σημαντικός σύμβουλος του νέου Πρωθυπουργού, που καθορίζει και την ημερομηνία των εκλογών. Στο περιθώριο ημερίδας στο Βερολίνο δηλώνει ότι οργανωτικά όλα είναι σχεδόν έτοιμα για τις πρόωρες εκλογές: «Τα πράγματα φαίνονται καλά». Αλλά ο ίδιος υπαινίσσεται ότι είναι πιθανή η αναβολή τους.

Η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσει να δοθεί και πάλι στον κόσμο και στην οικονομία μια προοπτική, λέει ο Γιαννίτσης. Και από το αν θα μπορέσει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Επισήμως, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών: την επιβολή ενός νέου πακέτου λιτότητας και την υλοποίηση της συμφωνίας για το κούρεμα του χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μόλις άρχισαν και προχωρούν με δυσκολία.

Θα κρατήσουν «όσο κρατήσουν», δηλώνει στωικά ο Υπ. Εσωτερικών. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης θα καθοριστεί από τις υποθέσεις που πρέπει αυτή να διεκπεραιώσει, αναφέρουν τώρα τελευταία οι πολιτικοί των μεγάλων κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κι όμως, ο πρόεδρος της συντηρητικής ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε πιέσει πιο πολύ από όλους για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ωστόσο και ο ίδιος, στην επιστολή εγγυήσεων προς την ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των συνταγών θεραπείας της κρίσης που έχουν αποφασιστεί, δεν ανέφερε καν τη 19η Φεβρουαρίου. Ούτε αυτός φαίνεται να βιάζεται τόσο πολύ πλέον να κυβερνήσει.

Πιθανόν να βολεύει τους εξαντλημένους πολιτικούς να δρουν για λίγο καιρό ως δευτεραγωνιστές.

Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, οι σοσιαλδημοκράτες έχουν χάσει κι άλλο τη δημοτικότητά τους και η ΝΔ εισπράττει μικρή αναγνώριση για το ότι συμμετέχει στην κυβέρνηση ενότητας. Τη βρώμικη δουλειά τώρα την κάνουν άλλοι. «Τα μέλη της κυβέρνησης ενδιαφέρονται να είναι αποτελεσματικά», λέει ο Γιαννίτσης. «Οι πολιτικοί όχι και τόσο».

Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει το έργο της

Άρθρο της Christiane Schlötzer δημοσιεύεται στη Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Μακρόβια μεταβατική κυβέρνηση» και τον υπότιτλο «Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα πρέπει μάλλον να αναβληθούν εξαιτίας του σκληρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα ενδέχεται να παρατείνει τη θητεία της για περισσότερο χρόνο απ΄ότι σχεδίαζαν αρχικά τα κόμματα, όπως ακριβώς και στην Ιταλία. Προπάντων η συντηρητική Νέα Δημοκρατία επείγεται για διεξαγωγή εκλογών άμεσα και δη στις 19 Φεβρουαρίου. Τώρα φαίνεται, όμως, ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα μάλλον δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί. ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές θα αναβληθούν, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων: «Όπως στην Ιταλία έτσι και στην Ελλάδα ενδέχεται η μεταβατική κυβέρνηση να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία από όσο σχεδιάστηκε αρχικά. Στην Ελλάδα η ΝΔ άσκησε πιέσεις για διεξαγωγή των εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου. Τώρα διαφαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να τηρηθεί. Η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει «τα καθήκοντα» που ανέλαβε, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στο Βερολίνο. Ο υπουργός δεν προχώρησε σε εικοτολογίες για νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει «πρώτα να ολοκληρώσει το έργο της», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Ο Γιαννίτσης θεωρείται ως έμπιστος συνεργάτης του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Πρωθυπουργού στις 10 Νοεμβρίου. Ο Γιαννίτσης είναι, επίσης, υπεύθυνος για την προετοιμασία των εκλογών.

Ο έλληνας Υπουργός Εσωτερικών δεν θέλησε να κάνει εικασίες σχετικά με νέα ημερομηνία εκλογών, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου απολαμβάνει αυτή την περίοδο της αποδοχής «περίπου του 80% του ελληνικού λαού».

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει τώρα να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, διαγραφή τμήματος του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων.

Σημαντική αποστολή της κυβέρνησης είναι να επανακτήσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των σχεδόν 1 εκ. ανέργων, τόνισε ο Γιαννίτσης. Ο Υπουργός βλέπει ότι σε μεγάλα τμήματα του δημοσίου τομέα επικρατεί «πτώση ηθικού» μετά τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών κατά 40%.

Πριν το σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το δεξιό-εθνικιστικό ΛΑΟΣ, η αποδοχή των κομμάτων από την ελληνική κοινωνία ήταν τόσο περιορισμένη, ώστε κανένα κόμμα δεν θα είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, εάν διεξαγόταν εκλογές. Ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος που συνηγορεί υπέρ της αναβολής των εκλογών.

Στο πλαίσιο διάσκεψης που διοργάνωσε η Εταιρεία για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Γιαννίτσης υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η αυστηρότερη επιτήρηση των κανόνων στην Ευρωζώνη αναφερόμενος στην ενδεχόμενη τροποποίηση των ΕυρωπαΪκών Συνθηκών.

Είναι μάλιστα κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Νέα μοντέλα δεν θα πρέπει, ωστόσο, να οδηγήσουν σε νέες ανισορροπίες καθώς αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία «φυγόκεντρο δυναμική», προειδοποίησε ο πολιτικός του ΠΑΣΟΚ.