Σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» έχουν εξελιχθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τεχνικών και νομικών κλιμακίων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Ads

Μπορεί πολλοί να είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι δυο πλευρές βρίσκονται μια ανάσα από την τελική συμφωνία, την οποία θα κληθούν να επισφραγίσουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, όμως στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, αναμένοντας την τελική έκβαση των συζητήσεων για να τοποθετηθούν.

Υπό αυτή την έννοια, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε απευθείας επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, εφόσον οι εκκρεμότητες παραμένουν πολλές αλλά και σημαντικές.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα πάρουν στα χέρια τους οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, αναμένεται να είναι εξαιρετικά λεπτομερές, καθώς αναμένεται να περιγράφει αναλυτικά κάθε βήμα υλοποίησής της.

Ads

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ημερομηνίες έγκρισης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια της  κάθε χώρας, οι απαιτούμενες πλειοψηφίες, αλλά και η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ενώ καθίστανται σαφείς οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης – Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή [ΒΙΝΤΕΟ]

Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και σε ζητήματα στα οποία έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως εκείνο της εθνικής ταυτότητας αλλά και της γλώσσας, απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση.

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα, τρία εξακολουθούν ακόμη και τώρα να είναι τα επικρατέστερα, δηλαδή τα Gorna Macedonia (Άνω Μακεδονία), Nova Macedonia (Νέα Μακεδονία) και Severna Macedonia (Βόρεια Μακεδονία). Το τελευταίο εμφανίζεται ως το επικρατέστερο, ενώ τη δεδομένη στιγμή φαίνεται να μη βρίσκεται στο τραπέζι το Macedonia Vardarska (Μακεδονία το Βαρδάρη).

Σε κάθε περίπτωση, μετά και τις χτεσινές δηλώσεις εκ μέρους Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αντιτίθεται στο erga omnes καθίσταται σαφές πως η υλοποίηση της συμφωνίας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, επιβεβαιώνοντας όλους όσους τόνιζαν πως ο Ζόραν Ζάεφ θα χρειαστεί πολιτικό χρόνο για να την «επικοινωνήσει».

Oι ενστάσεις του Ιβανόφ μπορεί να παρακαμφθούν. Πολιτικοί κύκλοι των Σκοπίων, που ευνοούν τη λύση, σημείωναν με νόημα πως «ο πρόεδρος Ιβανόφ είναι όπως η βασίλισσα της Αγγλίας: Δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες, ούτε το δικαίωμα του βέτο σε ενδεχόμενη συμφωνία». «Ακόμη και αν δεν δεχθεί να την υπογράψει, μπορεί να το κάνει στη θέση του ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών», επισήμαναν.

Όμως είναι δεδομένο ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα χρειαστεί να καταβάλλει υπέρμετρη προσπάθεια για να πείσει στο εσωτερικό για την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν σοβαρές υποχωρήσεις από τη χώρα του ώστε να κλείσει το συγκεκριμένο μέτωπο.