Στην πλευρά της ΠΓΔΜ εναπόκειται πλέον να κάνει το αποφασιστικό βήμα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για την τελική συμφωνία στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. 

Ads

«Όταν ο κύριος Ζάεφ είναι έτοιμος να αποδεχτεί όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μπορεί να πάρει τηλέφωνο» επισημαίνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στο ίδιο σημείο που βρεθήκαμε την περασμένη Παρασκευή». 

Την ίδια στιγμή πάντως, σημειώνουν πως διπλωματικοί δίαυλοι εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις δύο μεριές, ξεκαθαρίζοντας όμως πως η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε σχέση με όσα συμφωνήθηκαν στις συζητήσεις Κοτζιά – Ντιμιτρόφ. 

Διευκρινίζουν δε ότι οι εκκρεμότητες δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ονομασία, αλλά αφορούν ολόκληρο το φάσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει εξαρχής σαφές πως επιθυμεί «λύση – πακέτο». 

Ads

Αρκετοί είναι πάντως εκείνοι που εκτιμούν πως ο Ζόραν Ζάεφ θα δυσκολευτεί πολύ να ξεπεράσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό του μέτωπο, κάτι που πιθανότατα να «πάει πίσω» την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν χθες σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας για το ζήτημα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως είναι πάγια θέση της κυβέρνησης να αφουγκράζεται τις αγωνίες του ελληνικού λαού.

Την ίδια στιγμή όμως κάνουν λόγο για «κάποιους πατριδοκάπηλους, οι οποίοι κατ’ επάγγελμα επιχειρούν να επενδύσουν σε αυτές τις αγωνίες». Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουν πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του ελληνικού λαού».