Τέσσερα ονόματα στα σλαβικά φέρονται να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τα οποία πρότεινε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ένα εξ αυτών σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Ειδικότερα, τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι: NovaMakedonija (Νεαμακεδονία), SevernaMakedonija (Βορειομακεδονία), GornaMakedonija (Ανωμακεδονία) και Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη).
Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι το GornaMakedonija για χρήση έναντι όλων. Αλλά και το NovaMakedonija φαίνεται πως παραμένει ψηλά στην ατζέντα. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η θέση της ελληνικής πλευράς για την ονομασία προϋποθέτει μια σύνθετη λέξη σε σλαβική διάλεκτο, αμετάφραστη και με χρήση erga omnes (έναντι όλων).
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, ανακοίνωσε πως εντός Φεβρουαρίου θα καταθέσει στην άλλη πλευρά ένα σχέδιο συμφώνου βάσει των ελληνικών θέσεων. Ο Ν. Κοτζιάς κατά τη σημερινή συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε τα σημεία διαφωνίας επί των προτάσεων Νίμιτς. Από την πλευρά του, ο ειδικός διαμεσολαβητής εμφανίστηκε θετικός στις ελληνικές προτάσεις, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το σχέδιο λύσης για το Μακεδονικό, που έχει μπει στο τραπέζι μεταξύ Αθήνας, Σκοπίων αλλά και ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, προβλέπει μια ενιαία διαδικασία, αλλά σε τέσσερα στάδια και μακρά διάρκεια. Αφετηρία – και όχι τελικός σταθμός – θα είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Ο καταλύτης για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται αυτή η διαδικασία είναι το σχέδιο διεθνούς συμφώνου το οποίο πρόκειται να προυσιάσει η ελληνική κυβέρνηση εντός του Φεβρουαρίου.
Το σύμφωνο θα περιλαμβάνει σε επτά εδάφια όλα τα καίρια ζητήματα – αλυτρωτισμό, ονομασία, erga omnes – και στόχος είναι να αποτελέσει την βάση συμφωνίας με την πΓΔΜ και, εν τέλει, τη μετατροπή του σε διεθνή συνθήκη που θα υπγράψουν οι δύο χώρες. Βάσει αυτής της συνθήκης, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και κατά το θετικό σενάριο, η πΓΔΜ θα προσκληθεί για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο αλλά δεν θα ενταχθεί έως ότου αλλάξει τα αλυτρωτικά άρθρα του συντάγματος και εκπληρώσει όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που θα απορρέουν από το σύμφωνο.
Κατά τις πληροφορίες, ο οδικός χάρτης που συζητείται στη βάση αυτού του σχεδιασμού, έχει ακριβώς ως πρώτο στάδιο την πρόσκληση της πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ. Το δεύτερο στάδιο θα είναι η άρση του αλυτρωτισμού μέσα από τις αλλαγές στο σύνταγμα, το τρίτο η επικύρωση της σύνθετης ονομασίας erga omnes και το τέταρτο και τελευταίο η ένταξη της γειτονικής χώρας στην βορειοατλαντική συμμαχία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >