Το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη -όπως και τους υπόλοιπους επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς της κεντροαριστεράς- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «ενδίδει στους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ», θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό εάν περιλαμβάνει το erga omnes και την αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ, και θα σταθεί απέναντι στη, θατσερικού τύπου, ατζέντα Μητσοτάκη για τα εργασιακά, όπως κατέστησε σαφές σήμερα και η ίδια η Φώφη Γεννηματά με την ομιλία της στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ads

Όλα αυτά αποτελούν την πρώτη απάντηση στα πολιτικά διλήμματα ενώπιον των οποίων θα βρεθεί -σύντομα- η εγχώρια κεντροαριστερά, δεν απαντούν όμως τα δομικά ερωτήματα ούτε για την ιδεολογική και στρατηγική κατεύθυνση του Κινήματος Αλλαγής, ούτε για την υπέρβαση των εσωτερικών εγκλωβισμών, αντιφάσεων και συγκρούσεων που αντιμετωπίζει.

Τα ερωτήματα αυτά θα τεθούν την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και, προηγουμένως, στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο μετέχουν εκτός από την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης. Βασικό ζητούμενο και των δύο συνεδριάσεων είναι η άρση της εσωστρέφειας και ο απεγκλωβισμός από τους εσωτερικές αντιπαραθέσεις στις οποίες οδήγησε το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα». Πρόκειται, όμως, για ένα εγχείρημα δύσκολο με δεδομένα και τα δύο καίρια μέτωπα στα οποία καλείται να τοποθετηθεί άμεσα το Κίνημα Αλλαγής, το Μακεδονικό και το αυτοδιοικητικό, μετά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη της κεντροαριστεράς.

Ως προς το πρώτο οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Φώφη Γεννηματά θα επιμείνει στην γραμμή «ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει πίσω από εμάς και όχι εμείς πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ», θα επιβεβαιώσει ωστόσο πως το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει όλα τους νυν περιφερειάρχες και δημάρχους που προέρχονται από την κεντροαριστερά ανεξαρτήτως του εάν θα πράξει το ίδιο και ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό ισχύει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στον οποίο ήδη έδωσε άτυπο «χρίσμα» ο πρωθυπουργός όσο και για τους περιφερειάρχες Κρήτης και δυτικής Ελλάδας Σταύρο Αρναουτάκη και Απόστολο Κατσιφάρα τους οποίους επίσης σχεδιάζει να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Ως προς το Μακεδονικό, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μάλλον πρόλαβε ήδη να προαναγγείλει την τελική θέση του Κινήματος. «Η στάση μας είναι εξ αρχής καθαρή», είπε, τονίζοντας: «Σύνθετη ονομασία, erga omnes, με νομικές δεσμεύσεις. Εάν αυτά διασφαλιστούν η συμφωνία θα στηριχθεί».

Με δεδομένο ότι ανάλογη θέση έχουν εκφράσει, τόσο δημόσια όσο και στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Παπανδρέου, στο ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζεται πως πολύ δύσκολα μπορεί να μην υπερψηφιστεί μια συμφωνία που θα πληρεί τις εν λόγω προϋποθέσεις.

Ως εκ τούτων, και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στο Μακεδονικό όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον και, πλην θεαματικής ανατροπής- στην ίδια πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συνέβη και στο μέτωπο των εργασιακών, όπου τόσο η κυβέρνηση όσο και το Κίνημα τάχθηκαν με ένταση απέναντι στις θέσεις Μητσοτάκη και στην απόρριψη από τον αρχηγό της ΝΔ της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων.

Πρόκειται για μια εικόνα που δεν ικανοποιεί όσους εντός Κινήματος Αλλαγής προτάσσουν την συγκρότηση του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» – όπως λένε, δε, αρκετοί εξ αυτών σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες πρόκειται για μια εικόνα που, στην πράξη, δικαιώνει και διευκολύνει την «ατζέντα Τσίπρα».

Το εάν αυτές οι απόψεις θα διατυπωθούν και δημοσίως την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχει το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται και το εάν η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά θα επιμείνει στη σκληρή και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα όπως έπραξε κατά την τελευταία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.

Το βέβαιο είναι, πάντως, πως οι επιλογές της κυρίας Γεννηματά δεν διευκολύνονται από τα έως τώρα δημοσκοπικά ευρήματα, που δείχνουν αφ΄ενός χαμηλά ποσοστά για το Κίνημα Αλλαγής και αφ’ ετέρου αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από την γραμμή των «ίσων αποστάσεων». Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr και ειδικά η απάντηση στο ερώτημα για την πολιτική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα: Αυτόνομη πορεία ζητά το 27% των ερωτηθέντων, ενώ ίδιο είναι το ποσοστό και όσων τάσσονται υπέρ της πολιτικής προσέγγισης με τη ΝΔ. Πολιτική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 20%, ενώ ένας στους τέσσερις απέφυγαν να τοποθετηθούν στο ερώτημα.