Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις για τη δήλωση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, αναφορικά με τους «τεμπέληδες νέους επιστήμονες με διδακτορικό».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας στο ImpacTalk δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις με επίκεντρο τα όσα είπε επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, με τα σχόλια στο twitter να παίρνουν «φωτιά».

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να σχολιάζει σε δήλωσή του ότι «με κυνικό τρόπο ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Πατέλης, αποκαλύπτει το “όραμα” των δήθεν άριστων της ΝΔ για τους νέους και τις νέες της χώρας. Φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση».

Ads

Εσωκομματικα πυρα παρά τη συγγνώμη

Ο ίδιος ο Αλέξης Πατέλης μπροστά στο κύμα αντιδράσεων επεχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα ζητώντας συγγνώμη μέσω ανάρτησής του στο facebook.

Συγκεκριμένα, σε αυτή ανέφερε: «Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν. Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός. Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.

Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση. Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν. Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».

Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτή η «συγνώμη» κατάφερε να αλλάξει το κλίμα για τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος δέχτηκε και εσωκομματικά πυρά με το Νικήτα Κακλαμάνη να κάνει μάλιστα λόγο για «πατάτα Πατέλη», ο λογαριασμός της οποίας πάει στον πρωθυπουργό.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών περιοριζόμενη να αναφέρει ότι «Ο κ. Πατέλης διευκρίνισε τι εννοούσε και ζήτησε συγγνώμη. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».