Ads

Κομφούζιο επικρατεί στον πολιτικό διάλογο αναφορικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες. Στο μέτωπο του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, μαίνεται η κόντρα των ντιμπέιτ, με τον Αντώνη Σαμαρά, να απορρίπτει την πρόταση του εκλογικού του αντιπάλου για 2+2 ντιμπέιτ. Τελικά το θέμα της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στη Διακομματική Επιτροπή. Επιπλέον την ώρα, που η ΝΔ επιμένει στην αυτοδυναμία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, είναι αποδεδειγμένα υπέρ των συνεργασιών και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας δεν θέτει ως προαπαιτούμενο να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός. Σε σημερινή του συνέντευξη, πάλι, σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τη ΝΔ για την επόμενη των εκλογών. Παρόμοια κατάσταση στο χώρο της Αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ανοιχτός σε συζήτηση με το ΚΚΕ και τον Περισσό να αρνείται ξεκάθαρα την πρόταση. Πάντως, την… έκπληξη της ημέρας έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά από 2,5 χρόνια, δήλωσε τη στήριξή του στη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά.

22:06 – Τη συμμαχία των διανοουμένων, των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού γενικότερα, επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ανίχνευση των δυνατοτήτων για την πολιτισμική αναγέννηση της χώρας , σύμφωνα με τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα σε αποψινή εκδήλωση στο gazARTE με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.
 
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η συνάντηση της Αριστεράς με τον πολιτισμό δεν είναι μόδα αλλά έχει ισχυρές καταβολές και αναφέρθηκε σε μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Θεοδωράκης, ο Ρίτσος, ο Κατράκης και πολλών ακόμη που έφεραν την ηγεμονία των αριστερών ιδεών στην Ελλάδα μέσω της λογοτεχνίας και των τεχνών.

21:26 – Οι εκλογές της 6ης Μαΐου θα διενεργηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που προκύπτουν μετά την Α’ αναθεώρηση του 2012 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως και την 29η Φεβρουαρίου 2012, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που υπέγραψε ο γγ Θανάσης Ξηρός.
 
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στους καταλόγους αυτούς πιθανόν να συμπεριλαμβάνονται άτομα, για τα οποία έχουν ανακληθεί μετά την 29η Φεβρουαρίου 2012 οι αποφάσεις καθορισμού της ιθαγένειάς τους και, συνεπώς, πρέπει να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους. Εκείνοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί ανακλητικές αποφάσεις πριν από την ανωτέρω ημερομηνία πρέπει ήδη να έχουν διαγραφεί και να μην περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους.

Ads

21:13 – «Ένα ανεβασμένο ποσοστό του ΚΚΕ στις εκλογές θα σηματοδοτήσει την αναπτέρωση των ελπίδων και τον ριζοσπαστισμό στην συνείδηση, καθώς η μάχη μετά τις εκλογές θα κριθεί στην οργάνωση των εργαζομένων», τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σήμερα στους εργαζόμενους στο ΝΙΜΙΤΣ.
 
Η κ. Παπαρήγα θέτοντας το ερώτημα «τι μπορεί να γίνει στις εκλογές στις 6 του Μάη», επισήμανε ότι «παίρνοντας υπόψη, με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, από τη στιγμή που ο λαός παρεμβαίνει, θεωρούμε ότι όποια κυβέρνηση και να προκύψει δε θα αποτρέψει την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων». Και από εκεί, πρόσθεσε, καθορίζουμε και τη δική μας στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

20:41 – Το ψηφοδελτίου Επικρατείας ανακοίνωσε ο συνασπισμός Δράσης και Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Στο ψηφοδελτιο είναι:ο Στυλιανός Σταυρίδης, βραβευμένος επιχειρηματίας και πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, ο Γιώργος Προκοπάκης πρώην καθηγητής ColumbiaUniversity και σύμβουλος επιχειρήσεων, Μιράντα Ξαφά οικονομολόγος, Ανδρέας Μπούμης πρώην Διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, ’ννα Πούσκουρη οικονομολόγος και τραπεζικός, Ορέστης Καλογήρου καθηγητής Εφαρμογών Φυσικής & Φυσικής Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευγενία Παπαδήμα σολίστ πιάνου, Δημήτριος Σιγανός χειρουργός οφθαλμίατρος από τους πρωτοπόρους διεθνώς στη Διαθλαστική Χειρουργική και η Ιωάννα Στεφανάκη νομικός.

19:29: Σχόλιο του Κόμματος Πειρατών στο Twitter: Εμπόδια με το χαρτί,λάθος διάσταση για να πληρώσουμε extra εκτυπωτικά ΚΑΙ απαγόρευση εισφορών μέσω e-banking!!! Τι άλλο?!

19:22 – Δεν υπάρχει καμία συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ για την επομένη των εκλογών, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Πελοποννήσου.

image
 
Αντιθέτως, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, όπως εμφανίζεται σήμερα, αυτοαποκλείεται από τις όποιες εξελίξεις και ο κ. Σαμαράς αυτοαποκλείεται από τη συζήτηση για το μέλλον της χώρας. Οι στρατηγικές των δύο κομμάτων, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, είναι απολύτως συγκρουόμενες, όπως και οι αντιλήψεις τους.
 
19:12 – Αιχμές κατά των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αφήνει η Δημοκρατική Συμμαχία με αφορμή το ντιμπέιτ. «Επιχειρούν το “στρίβειν δια του ντιμπέιτ”», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Ζορμπάς χαρακτηρίζοντας τους Ευ. Βενιζέλο και Αντ. Σαμαρά «αδιόρθωτους» και σημειώνοντας ότι, ενώ συνεργάστηκαν άψογα για τη χαριστική ρύθμιση των χρεών των κομμάτων τους, είναι ανίκανοι να συνεννοηθούν για να οργανώσουν ένα απλό τηλεοπτικό διάλογο. «Η Δημοκρατική Συμμαχία θα συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διάλογο που θα γίνει με ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών», δήλωσε ο κ. Ζορμπάς.
 
Η ΔΗΣΥ εξαπέλυσε επίθεση στους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά και με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα λεωφορεία, καθώς και των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, χαρακτηρίζοντάς τους «αδιόρθωτους».

18:38 – «Τραγική διάψευση των εικασιών του κ. Σαμαρά για τους μισθούς», χαρακτήρισε, με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τα όσα ανέφερε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος για μειώσεις μισθών 10% φέτος και 10% το επόμενο έτος. Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι απαιτείται ένταση της προσπάθειας συνεννόησης των χωρών του Νότου με αυτές του Βορρά και υποστήριξε ότι ήδη αναζητείται και φόρμουλα για να πετσοκόψουν και το εφάπαξ.
 
Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την πιθανή τηλεοπτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καρατζαφέρης, με σκωπτικό τρόπο, κάλεσε τα κανάλια, ιδιωτικά και κρατικά να κάνουν 20 debate, δίνοντας, όπως είπε, μία ευκαιρία στον ελληνικό λαό… «Δύο την ημέρα, με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, θα είναι μία μεγάλη προσφορά στον ελληνικό λαό», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

18:26 – «Ο κ. Καραμανλής έσπασε τη σιωπή του, μίλησε για πρώτη φορά από το 2009, θυμήθηκε να στηρίξει τη ΝΔ, ξέχασε, όμως, τις ευθύνες της διακυβέρνησης του τόπου από την παράταξή του και τις εξηγήσεις που περιμένουν οι πολίτες», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (βλ. 15:49).

17:48 – Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως δήλωσε, το ψηφοδέλτιο «απεικονίζει βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας. Είναι ψηφοδέλτιο που επιβραβεύει την αξιοσύνη, την καταξίωση, το ήθος. Εκφράζει τη βούλησή μας να κάνουμε πράξη τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο της χώρας. Να προτάξουμε την απόδοση Δικαιοσύνης, αλλά και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, εφαρμογή των νόμων παντού.


17:21 – Τον Πύρρο Δήμα θέτει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του το ΠΑΣΟΚ. Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά.


16:58 – Καθησυχαστικός για όσους δικαιούνται το εκλογικό επίδομα και οξύς για όσους απειλούν με κινητοποιήσεις εν μέσω της προεκλογικής περιόδου ή της εκλογικής διαδικασίας (όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ), εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι συνεχώς προκύπτουν ζητήματα με το θέμα, αλλά επιλύονται και διευκρίνισε πως θα λάβουν το εκλογικό επίδομα όσοι εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία και φυσικά και οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα εργαστούν για τις εκλογές.
 
Παράλληλα, ο κ. Γιαννίτσης έκανε λόγο για δραστική μείωση στον αριθμό των δικαιούχων του εκλογικού επιδόματος. Μόνο στο υπουργείο Εσωτερικών η μείωση αυτή θα φτάσει στο 45%, είπε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση στον αριθμό των δικαιούχων και στα άλλα υπουργεία, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

16:50 – Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας. «Απαρτίζεται από μία ομάδα ανθρώπων αποφασισμένων να δουλέψουν σκληρά για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αλλαγή του κράτους την οποία προσδοκούμε», ανέφερε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ.

image

16:43 – Με πολλές περιοδείες στην περιφέρεια, έναν χώρο που βρίσκεται, όπως λένε, τις τελευταίες δεκαετίες στο περιθώριο και που σήμερα έχει μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης, εντείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τον εκλογικό τους αγώνα. Έτσι μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του υποψηφίου Επικρατείας Γιάννη Παρασκευόπουλου στην Ήπειρο, σήμερα είναι η σειρά της Λέσβου, ενώ για το Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί η Κρήτη.
 
Από την άλλη πλευρά, η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας Ιωάννα Κοντούλη εντείνει τη δραστηριότητά της στην Αθήνα. Σήμερα επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ την Πέμπτη, μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και αντιπροσωπεία εργαζομένων της εταιρίας «Αττικό Μετρό». «Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά», δήλωσε, «πρέπει να διατηρηθούν και να δραστηριοποιηθούν σε βιώσιμη κατεύθυνση.
 
Ιδιαίτερη σημασία, όμως, αυτή την εβδομάδα, έχει για τους ΟΠ η αυριανή κεντρική διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, στη 1.00 μετά το μεσημέρι, όπου οι δύο εκλεγμένοι επικεφαλής, της εκλογικής εκστρατείας Ιωάννα Κοντούλη και υποψήφια στη Β’ Αθήνας και του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γιάννης Παρασκευόπουλος, θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, στέλνοντας τα μηνύματά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

16:12 – Με 186 υποψηφίους, πλήρεις εκλογικούς συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια και σύνθημα «Κάτω το μνημόνιο της υποδούλωσης- ο λαός δεν χρωστάει τίποτε και σε κανένα», κατεβαίνει στις εκλογές της 6ης Μαΐου το σχήμα ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ. Μια εκλογική συνεργασία, που προέκυψε «για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των αριστερών δυνάμεων της αντίστασης και της ελπίδας», όπως τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τρεις υποψήφιοι του σχήματος στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών, ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Βογιατζόγλου, η απεργός δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Ελένη Γκρούη και ο γεωπόνος Αντώνης Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας τους συνδυασμούς και τις θέσεις του ΚΚΕ (μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ.
 
16:01 – Στις 17:00 το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, θα προβεί σε δηλώσεις.

15:52 – Στις 21:30 το βράδυ της 6ης Μαΐου αναμένεται να δοθεί από τη Singular Logic η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, που αναλαμβάνει εδώ και 31 χρόνια τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των εκλογών και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εκλογική διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά. Σημείωσε ότι στις εκλογές έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος περίπου 9.851.000 άτομα, απ’ τους οποίους οι περίπου 360.000 θα είναι νέοι εκλογείς και προσέθεσε ότι τα εκλογικά τμήματα θα είναι 20.560 σε όλη την επικράτεια.
 
Σε λίγες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.ekloges.ypes.gr για να βρουν σε ποιό εκλογικό τμήμα ψηφίζουν.

15:49 – Την πρώτη του δήλωση από την παραίτησή του από την προεδρία της ΝΔ έκανε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στον νυν πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

image

15:30 – Επικοινωνία με τη ΝΔ είχε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος, σύμφωνα με δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη, αποδέχτηκε την πρόταση του κόμματος για να υπάρξει μία ουσιαστική συζήτηση στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της τηλεμαχίας (debate) μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
 
«Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε, χθες, την σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, για το θέμα των debate, προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία, που δεν θα περιορίζεται σε τηλεοπτικούς μονολόγους, αλλά θα εγγυάται ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση των πολιτών», τόνισε ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής.
 
15:29 – «Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν υπογράψει τη φτωχοποίηση των Ελλήνων, έχουν υπογράψει την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Καισαριανή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι το δεύτερο Μνημόνιο είναι το κοινό τους πρόγραμμα «μεταφρασμένο στα ελληνικά γι’ αυτό και φοβούνται την αντιπαράθεση» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουν να βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και να διασταυρώσουν τις θέσεις τους και το πρόγραμμά τους. Γιατί έχουν κοινό πρόγραμμα».
 
Γι’ αυτό, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, θα οργανώσουν ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο, που στην πραγματικότητα θα είναι ένα παράλληλος μονόλογος πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα. Ωστόσο, «οι μέρες όπου μπορούσαν με κόλπα να ξεγελάνε τον κόσμο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Στις 6 Μάη θα πάρουν την απάντηση».
 
15:27«Καλούμε τον ελληνικό λαό τη δεδομένη δυσαρέσκειά του απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μην τη σκορπίσει δεξιά και αριστερά σε αυταπάτες, σε αυταπάτες που θα μετατρέψουν το λαό σε ένα παθητικό θεατή και στην πορεία θα τον οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση, σαν αποτέλεσμα μιας τρομερής απογοήτευσης», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια περιοδείας της στο ΝΙΜΙΤΣ, με αφορμή τα σχόλια που γίνονται για τις εκλογές στη Γαλλία.
 
15:21 – Διευκρινίσεις για τα περί προσχωρήσεων γνωστών προσωπικοτήτων στη Δράση έδωσε σήμερα το ίδιο το κόμμα σε ανακοίνωσή του με αφορμή σχετικό δημοσίευμα.
 
Συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι οι Νίκος Περάκης, Χάρης Βλαβιανός, Θανάσης Βαλτινός, Απόστολος Δοξιάδης και Στέλιος Ράμφος δεν έχουν προσχωρήσει αλλά έχουν απλώς εκφραστεί δημοσίως θετικά για την Δράση. Ειδικά για τον Στέλιο Ράμφο, σημειώνεται ότι η σχετική δήλωση του έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή, «όπου δήλωσε ότι το μόνο προοδευτικό κόμμα στην Ελλάδα είναι η Δράση».

14:58 – Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κοινωνικής Συμφωνίας. Επικεφαλής τους ψηφοδελτίου Επικρατείας της Κοινωνικής Συμφωνίας είναι η Σταυρούλα Αντωνάκου, παγκόσμια πρωταθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Πόλο, για την οποία η κ. Κατσέλη τόνισε ότι εκπροσωπεί τα νιάτα, τον πρωταθλητισμό, τη συλλογικότητα και σκληρή δουλειά, «στοιχεία με τα οποία επιτυγχάνονται θαύματα».
image
14:45 –Σειρά προϋποθέσεων έθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για να αποδεχθεί ενδεχόμενη πρωθυπουργία Σαμαρά, ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στη στρατηγική που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ.

image
 
«Αν ο κ. Σαμαράς εγκαταλείψει την πολιτική του κομματικού εγωισμού, την αδιέξοδη και εκτός πραγματικότητας στρατηγική της κομματικής αυτοδυναμίας της ΝΔ, αν ο κ. Σαμαράς ισορροπήσει, πάψει να παλινδρομεί και διατυπώσει μια υπεύθυνη θέση, όπως αυτή που διατυπώνουμε εμείς, αν ο κ. Σαμαράς αντιληφθεί ότι η χώρα δεν κυβερνιέται πάρα μόνο με συστράτευση όλων των φιλοευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων, αν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιβάλει τον εαυτό του ως πρωθυπουργό, αλλά μπορούν να συζητηθούν όλα τα ονόματα, φυσικά χωρίς καμία προκατάληψη, εγώ δεν έχω καμία προκατάληψη για κανένα όνομα, αλλά με ενδιαφέρει η πλατφόρμα, ο στόχος και η στρατηγική, τότε όλα μπορούν να γίνουν»
τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
«Δείτε», συμπλήρωσε, «πόσα “αν” υπάρχουν και με ποιο διαφορετικό τρόπο πρέπει να σκέφτεται ο κ. Σαμαράς για να μπορεί να πάρει μέρος σε αυτή τη συζήτηση γιατί τώρα έχει αυτοαποκλειστεί από αυτή τη συζήτηση».

14:10 – Σκληρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Γ.Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στον Βήμα 99,5. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «δεν έχει πολιτική ηθική» και πως «είναι γνωστός διά της προδοσίας», ενώ επανέλαβε πως ούτε εκείνος ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα, καθώς έχουν «δέσει πισθάγκωνα τα χέρια τους» υπογράφοντας το Μνημόνιο. O Γιώργος Καρατζαφέρης, χρησιμοποίησε επιπλέον, σκληρή γλώσσα αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή και κάλεσε τον λαό να μην την ψηφίσει.

13:45- «Ναι» σε συνεργασία μετά τις εκλογές, αλλά υπό όρους, λέει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι θα στήριζε οποιαδήποτε κυβέρνηση που με πρόγραμμα και σχέδιο θα προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές και θα προστάτευε το μισθό στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι η μείωση μισθών δεν είναι λύση για το αύριο. Υποστήριξε παράλληλα ότι δυόμιση χρόνια δεν έγινε καμία διαρθρωτική αλλαγή γιατί τα δύο κόμματα φοβόντουσαν τους κομματικούς τους στρατούς, ενώ σημείωσε ότι κάλεσε σε debate τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πάει με ψεύτικα λόγια σε αυτές τις εκλογές
 
11:45 –  Επίθεση στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατηγορώντας τους ότι «διαγωνίζονται στις υποσχέσεις για τον 13ο και 14ο μισθό», ενώ είναι «αυτοί που περιέκοψαν και ρήμαξαν τις συντάξεις και τους κατώτατους μισθούς».
 
«Την υπογραφή Βενιζέλου και Σαμαρά έχει η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ανεργία», τόνισε ο κ. Κουβέλης. Αντίθετα, η ΔΗΜΑΡ προτείνει, να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς, καθώς και άμεση αποκατάσταση των συντάξεων πείνας.

11:40 – Εκλογικά πρωτοσέλιδα σήμερα για μερίδα του Τύπου σήμερα.
 
Με τίτλο «Βενιζέλος προς Σαμαρά. Μονόδρομος η συνεργασία» τα ΝΕΑ, υπογραμμίζουν ότι «ως μονόδρομο αντιμετωπίζει την κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ο Βαγγέλης Βενιζέλος και σημειώνουν ότι σε συνέντευξή του στον Antenna, εμφανίστηκε διατεθειμένος να αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις ως πρωθυπουργό και τον Αντώνη Σαμαρά σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας και «μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

image
 
«Φυγομαχία Σαμαρά από το ντιμπέιτ» βλέπει το Έθνος.  Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σε επίμονη προσπάθεια για να αποφύγει τον ανοιχτό διάλογο με τον Ευ. Βενιζέλο και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς έχει αποδυθεί ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι επιτελείς του προσπαθούν με υπεκφυγές να ροκανίσουν τον εναπομείναντα μέχρι τις εκλογές χρόνο».

image
 
«Λευκή πετσέτα Βενιζέλου λίγο πριν την κάλπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεξοφλεί την ήττα του» είναι ο τίτλος του Ελεύθερου Τύπου. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «δέχεται Σαμαρά για πρωθυπουργό», ενώ απορρίπτει τη λύση Παπαδήμου.

image
 
«MEGA πρόκληση» βλέπει η Αυγή. Η εφημερίδα σημειώνει: «απροκάλυπτη παρέμβαση υπέρ του μνημονιακού μπλοκ, ιδιαιτέρως του Ευ. Βενιζέλου, και εις βάρος της Αριστεράς από τη διαπλοκή του καναλιού των εκδοτών. Το MEGA παρακάμπτει τη διακομματική και επιχειρεί να στήσει μονολόγους Βενιζέλου – Σαμαρά, τους οποίους ονομάζει debate. Δεν συμμετέχει ο Αλ. Τσίπρας στις προεκλογικές εκπομπές τους MEGA μετά τον πολύμηνο αποκλεισμό του από το κανάλι».

image

10:50 – Φώτης Κουβέλης, Αλέξης Τσίπρας και Αλέκα Παπαρήγα βρέθηκαν χθες στο στούντιο της διαδικτυακής εκπομπής στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου και φυσικά δέχτηκαν βροχή ερωτήσεων για το ενδεχόμενο συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας αφού δεν υπάρχουν κοινές θέσεις, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση για συγκρότηση ενιαίου μετώπου της Αριστεράς κατά του Μνημονίου. Ο Φώτης Κουβέλης εξήγησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχει σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
 
Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα καθώς δεν υπάρχουν κοινές θέσεις σε βασικά προβλήματα της κοινωνίας. «Να προβληματιστείτε γιατί λέμε όχι στις συνεργασίες όταν εμφανίζεται ότι πολλοί το θέλουν. Είμαστε τρελοί; Επιπόλαιοι; Ηλίθιοι; Δεν είναι τυχαίο πρέπει να προβληματιστεί κάποιος» σημείωσε η γγ του ΚΚΕ και υποστήριξε ότι ένας διάλογος ανάμεσα στον Α.Τσίπρα, τον Φ.Κουβέλη και το ΚΚΕ εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.
 

Στις επίμονες ερωτήσεις για την συνεργασία της Αριστεράς ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επανάλαβε την πρόταση του για την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου κατά του Μνημονίου. «Εάν αύριο το πρωί η κυρία Παπαρήγα κάνει ένα νεύμα εμείς είμαστε εδώ. Η πρόταση μας είναι στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε. Η συζήτηση μεταξύ δύο αριστερών κομμάτων δεν θα γίνει από μηδενική βάση» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει μία αντίφαση στα όσα ακούγονται από το ΚΚΕ και την Δημοκρατική Αριστερά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι μεν τον κατηγορούν για φιλοευρωπαϊσμό και οι δε για αντιευρωπαϊσμό. «Τώρα δεν μπορεί να συμβαίνουν ταυτόχρονα και οι δύο» υπογράμμισε. Εκτίμησε δε, ότι αν μετά τις εκλογές τα ποσοστά δίνουν την δυνατότητα στις δυνάμεις της Αριστεράς να συγκροτήσουν κυβέρνηση τότε ουδείς θα αρνηθεί.

 

Κατά του ενδεχόμενου συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι «σε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα συμμετέχουμε. Δημοκρατικό αριστερό άλλοθι σε μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα δώσουμε». Αναφέρθηκε δε και στην αποχώρησή του από τον ΣΥΝ. «Αποχώρησα από τον ΣΥΝ με το 38% των συνέδρων αφού προηγουμένως είχα εξαντλήσει κάθε περιθώριο. Ήταν οι πολιτικές διαφωνίες. Είναι οι διαφορές που αλλοίωναν και τον ανανεωτικό και ευρωπαϊστικό προφίλ του ΣΥΝ. Δεν έφυγα με ευκολία. Έφυγα με πόνο ψυχής. Το έκανα γιατί έτσι έπρεπε να γίνει».

10:13 – Το λάθος του πρώτου μνημονίου, ήταν η αντίληψη πως το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση, υποστήριξε, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, στον Ant1, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Υποστήριξε επιπλέον ότι η τρόικα θα συμφωνήσει σε μια επέκταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα ως το 2015, ενώ το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλει με 8,2 δισ. ευρώ. Επιτέθηκε επιπλέον, στον πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, επιρρίπτοντάς του «ανέφικτες» εξαγγελίες και τονίζοντας επως οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ για αυτοδυναμία «είναι έλλειψη ιστορικής αίσθησης». Αναφορικά με την επόμενη μέρα των εκλογών είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «αποδεδειγμένα υπέρ των συνεργασιών», ενώ για το ζήτημα της πρωθυπουργίας, ο Ευ.Βενιζέλος υποστήριξε πως δεν θέτει ως απαραίτητο όρο για την επίτευξη συνεργασίας το να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

09:45 –  Με ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 4 Μαΐου, και ομιλητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προσανατολίζεται να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η απόφαση ελήφθη, σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, από το εκλογικό επιτελείο, με τη λογική το κόμμα «να σηματοδοτήσει» με την πρωτοβουλία αυτή «το στόχο του να αναδειχτεί πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών».
 
09:40 – Πρόσωπα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον χώρο της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, συνθέτουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, που παρουσιάζεται σήμερα, Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος. Τα Νέα αναφέρουν ότι στο ψηφοδέλτιο εντάσσονται ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης και ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.
 
Σήμερα ανακοινώνεται και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
 
09: 35 – Διεκόπη προεκλογική ομιλία της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου στην Καισαριανή, όταν ομάδα περίπου 30-40 ατόμων, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδοκίμασε έντονα την υπουργό.

image
 
Με δήλωσή της στο Twitter η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η εκδήλωση «πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά παρότι 30 άτομα προσπάθησαν να την εμποδίσουν. «Φασίζουσες συμπεριφορές δεν τρομοκρατούν και δεν φοβίζουν, από όπου κι αν προέρχονται. Είμαι ανοικτή στο λόγο και την κριτική, όχι στη βία» ανέφερε.
 
09: 30 – Μαίνεται η μάχη των Debate.
 
Τη σύγκληση Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί μια νέα διαδικασία για τις προεκλογικές τηλεμαχίες, ζητά δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για δύο τηλεμαχίες Βενιζέλου -Σαμαρά και δύο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.
 
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης απάντησε τη Δευτέρα με αιχμηρό τρόπο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αρνείται τον διάλογο και προσπαθεί να αποφύγει τις τηλεοπτικές μονομαχίες, υποστηρίζοντας ότι η  7η Μαΐου προκαλεί πανικό στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να αποπροσανατολίζει, επιμένοντας στην επανάληψη των βαρετών ντιμπέιτ του παρελθόντος. Το ΠΑΣΟΚ απαντώντας υποστήριξε ότι η ΝΔ αρνείται τον διάλογο γιατί τον φοβάται.
 
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκε άμεσα σε πρόσκληση του τηλεοπτικού σταθμού Μega για «ουσιαστικό διάλογο» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. «Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την πρόταση του Μega για τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ των Προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της ΝΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας: «Βλέπω ο κ. Σαμαράς να αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τη συζήτηση αυτή» και σημειώνοντας ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πάει στον τηλεοπτικό διάλογο, θα είναι «μια δραματική υποβάθμιση του πολιτικού λόγου και του πολιτικού πολιτισμού».