Από κόπρανα προέρχονται τα κολοβακτηρίδια και η σαλμονέλα στο πόσιμο νερό που προκάλεσαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Μαγνησία, σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις του ΕΟΔΥ που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο δήμος Ρήγα Φεραίου.

Ads

Το νερό εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο και οι υδροφόρες προμηθεύουν τους κατοίκους με καθαρό νερό για να πιούν, να κάνουν μπάνιο ή να μαγειρέψουν.

Παράλληλα, συνίσταται να εφαρμοστεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης.

Τέλος, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι πολίτες, οι σχολικές μονάδες και οι σύλλογοι για να μεριμνήσουν κατάλληλα και να μην καταναλώνουν σε καμία περίπτωση το νερό.

Ads

Νωρίτερα σήμερα, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και καθησύχασε λέγοντας πως το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, μιλώντας για δύο πιθανές εκδοχές: είτε από ρωγμή στο δίκτυο, είτε από δολιοφθορά. «Σήμερα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Δεν έχουμε καμία εισαγωγή, ενώ και χθες δεν είχαμε επίσκεψη για ενυδάτωση στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις του δήμου. Το νερό είναι μόνο για χρήση στην τουαλέτα. Από τη Δευτέρα, είχε πλέον εντοπιστεί απόλυτα το μικρόβιο της σαλμονέλας στη δεξαμενή και στο περιφερειακό δίκτυο», όπως είπε.

Στο νοσοκομείο του Βόλου παραμένουν πέντε από τα εννέα παιδιά που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Στην παθολογική κλινική εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο ενήλικες, ενώ στη ΜΕΘ παραμένει ένας ηλικιωμένος με υποκείμενα νοσήματα που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελία Βόλου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση ζητώντας τη διερεύνηση των αιτίων που έχουν θέσει τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, αλλά και ποιοι ευθύνονται για τη κατάσταση και την ολιγωρία ενημέρωσης των κατοίκων, με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε κίνδυνο.