Η επιδημία της Covid-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουν ληφθεί κι εφαρμόζονται μέχρι τώρα, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ads

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα», και, μακροπρόθεσμα, εκκολαπτήρια της επιδημίας. Σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την Αττική αποσκοπούν στον περιορισμό της πανδημίας και των κέντρων υπερμετάδοσης υπέρ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τον κοινωνικό τους κύκλο, φτιάχνοντας τις λεγόμενες «κοινωνικές φούσκες».

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, σημείωσε ότι το πιο σοβαρό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σημειώνει αυξητική τάση. Αναφορικά με τη μάσκα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι έχει αποδώσει. Σημείωσε πάντως ότι «θέλουμε μεγαλύτερη επιδημική συρρίκνωση και πρόσθεσε πως ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση φαίνεται ότι «ζορίζει» το σύστημα Υγείας – χωρίς, βέβαια, να γίνεται σύγκριση με το πρώτο κύμα.

Σχετικά με τα αντιγονικά τεστ, ανέφερε ότι δείχνουν πολλά υποσχόμενα και φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα. Αναφερόμενος στο εμβόλιο της Οξφόρδης, είπε πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες δεν σχετίζονται με το εμβόλιο και χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας την ενημέρωσης των πολιτών για τα εμβόλια εις βάθος.

Ads

Σε ερώτηση για το ζήτημα που προέκυψε με τις μεγάλες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές στα σχολεία, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως διευκρινίστηκε από την αρμόδια επιτροπή ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν από τη συρραφή γιατί έτσι καθορίζεται η ποιότητα της μάσκας.