Αναμενόμενη θεωρεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης την εμφάνιση τουλάχιστον άλλης μίας ανησυχητικής μετάλλαξης του κορονοϊού μέσα στο 2022.

Ads

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών θεωρεί ότι είναι «πολύ κοντά» η κανονικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους.

«Στο τέλος του 2020 είδαμε την έλευση τριών σημαντικών παραλλαγών ανησυχίας, Άλφα, Βήτα και Γάμμα, ενώ στο 2021 είδαμε την έλευση της Δέλτα και της Όμικρον. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να περιμένουμε τουλάχιστον ακόμα μία μετάλλαξη ανησυχίας μέσα στο 2022», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Reader. 

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί το πότε θα εμφανιστεί αυτή η μετάλλαξη ανησυχίας, σημείωσε. «Προς το παρόν φαίνεται ότι ο Δεκέμβριος είναι ο πιο “καυτός” μήνας καθότι η Άλφα, η Βήτα, η Γάμμα και η Όμικρον παρουσιάστηκαν εκείνη τη χρονική στιγμή. Η Δέλτα παρουσιάστηκε πέρυσι τον Μάρτιο με Απρίλιο, οπότε είναι το δεύτερο πιθανό χρονικό σημείο εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής», συμπλήρωσε.

Ads

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι η θνητότητα του κορωνοϊού στους κάτω των 60 ετών στην Ελλάδα βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα με χώρες που έχουν επιτύχει πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

«Από το καλοκαίρι και μετά παρατηρούμε μία αύξηση της θνητότητας του SARS-CoV-2 στους άνω των 60, η οποία όταν αναλύεται σε εμβολιασμένο και μη εμβολιασμένο πληθυσμό βλέπουμε ότι είναι παρόμοια με άλλες χώρες. Συνεπώς, η φαινομενικά αυξημένη θνητότητα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό μη εμβολιασμένων στους άνω των 60, το οποίο και φαίνεται να είναι πιο έντονο στους άνω των 70 αλλά και σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Η φαινομενικά αυξημένη θνητότητα στους άνω των 60 αποδίδεται στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε ομάδες υπερήλικων», εξήγησε.

Αναφορικά με την αύξηση κρουσμάτων, επεσήμανε ότι οι μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον έχουν αποδεδειγμένα αυξημένη δυνατότητα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα, με χαλάρωση των μέτρων, κάτι που «αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων με τρόπο διαχειρίσιμο εξαιτίας της εμβολιαστικής κάλυψης».

Τέλος, εκτίμησε ότι σύντομα θα επανέλθουμε στην «προ Όμικρον» κανονικότητα. «Θεωρώ ότι η κανονικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι πολύ κοντά. Έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα ήπιων επιπρόσθετων μέτρων που έπληξαν και τους εμβολιασμένους εξαιτίας της σφοδρότητας του κύματος της Όμικρον, θεωρώ ότι σύντομα θα επανέλθουμε στην προ-Όμικρον κανονικότητα και θα κάνουμε τα τελευταία βήματα προς την κανονικότητα. Ήδη η διεθνής κινητικότητα σε άτομα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να γίνει χωρίς την απαίτηση προ-αναχωρησιακού τεστ», δήλωσε σχετικά.