Σε εξέλιξη και εν γνώσει του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος για το ΑΠΘ και τις σκιώδης αθέμιτες διαδικασίες σχετικά με τα πτυχία της Κτηνιατρικής Σχολής.

Ads

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπό άκρα μυστικότητα. Τον Ιούνιο του 2021 το υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως, ενημερώθηκαν για τη σχετική καταγγελία φοιτητή και απάντησε τον Σεπτέμβριο, παραθέτοντας απλώς τι προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός του ΑΠΘ.

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου για την «Εφ.Συν», η υπόθεση φαίνεται δεν είναι άγνωστη ούτε στον πρόσφατα παραιτηθέντα πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου, που βρίσκεται στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου διετέλεσε πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής από το 2017 έως το 2019, ενώ ως πρύτανης φέρεται να έγινε κοινωνός των καταγγελιών διαμέσου γνωστού ποινικολόγου των Αθηνών που εκπροσωπεί καταγγέλλοντα φοιτητή.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, πρόκειται για μια καταγγελία που είχε κάνει ένας φοιτητής, ο οποίος κοβόταν σε κάποια μαθήματα ενώ οι άλλοι περνούσαν. Όμως, «το θέμα έχει κλείσει» καθώς ο φοιτητής πέρασε τα μαθήματα που χρωστούσε και πήρε τελικά το πτυχίο του. Ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του που η έρευνα παραμένει ανοιχτή, καθώς πίστευε ότι «η υπόθεση έχει λήξει». Ο παραιτηθείς πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι «πριν καιρό κάποιοι συνάδελφοι είχαν κληθεί να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις» και επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας «το τμήμα έδωσε όλα τα ζητούμενα στοιχεία στις αρχές».

Τι κατήγγειλε ο φοιτητής

Στην καταγγελία του, ο φοιτητής της -σήμερα απόφοιτος- της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, πέρα από τις φήμες που κυκλοφορούσαν στα πηγαδάκια των φοιτητών για το πώς παίρνει κανείς πτυχίο, συμπεριέλαβε μια φωτογραφία αποφοίτησης – το πρώτο στοιχείο που οδήγησε τον καταγγέλλοντα στις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Σε αυτήν εμφανίζεται ένας φοιτητής, Σεπτέμβρη του 2019, να παίρνει το πτυχίο του στην τελετή αποφοίτησης, ενώ σχεδόν όλη η σχολή ήξερε ότι χρωστάει μαθήματα! Κατόπιν αυτού κάποιοι φοιτητές πηγαίνουν στους καθηγητές συγκεκριμένων μαθημάτων που θεωρούνται «δύσκολα» και δημιουργούν θέμα.

Τον Ιούλιο του 2020 άλλοι φοιτητές, που είδαν ότι πήραν πτυχίο εκείνοι οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν, κάνουν μια σχετική ανάρτηση σε φοιτητική ιστοσελίδα υπαινισσόμενοι «σκάνδαλο». Η ανάρτηση αυτή, παρότι στη συνέχεια κατέβηκε, βρίσκεται σε φυσική μορφή στα χέρια της αστυνομίας.