Νομοσχέδιο με τις λεπτομέρειες και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, από το 2013, θα καταθέσει μέσα σε 2 μήνες το υπουργείο Οικονομικών. Αντιδρούν έντονα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι -σε συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, αντίστοιχα- χαρακτήρισαν «κόκκινη γραμμή» τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

Ads

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, στη Σταδίου, των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ανδρέα Λοβέρδου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη σχετική αλληλογραφία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» από την εφαρμογή της περιβόητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι δεν εκπροσώπησε επαρκώς τη χώρα στην εκδίκαση της υπόθεσης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, στηλιτεύοντας την επιλογή της κυβέρνησης, εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η απόφαση, τονίζοντας ότι αυτή προβλέπει να τηρηθεί η αρχή της ισότητας στην ηλικία συνταξιοδότησης, και όχι απαραίτητα η εξίσωση των ορίων προς τα πάνω.

Η ΑΔΕΔΥ έθεσε, παράλληλα, το ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο -λόγω της μεγάλης έλλειψης πόρων- καθυστερεί ιδιαίτερα την καταβολή του εφάπαξ συνταξιοδοτικού ποσού. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε κατηγορηματικά ότι ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί «εθνικό ζήτημα» και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Ως εκ τούτου, η ΑΔΕΔΥ, η οποία δηλώνει διατεθειμένη να καταθέσει τη δική της συνολική πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα, η οποία συν τοις άλλοις -όπως αναφέρεται- θα αντικρούει την απόφαση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ετοιμάζεται να συμμετάσχει στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ, στις 24 Φεβρουαρίου.

Στη συνάντηση, ο -οικοδεσπότης- υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τις «απειλές» για μαζική έξοδο από την εργασία, «όποτε ανοίγει ένα θέμα για το Ασφαλιστικό». Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ απάντησαν ότι οι ίδιοι προσπαθούν να αποτρέπουν μαζικά κύματα συνταξιοδότησης και χαρακτήρισαν υπαίτια την ασκούμενη πολιτική.

Ads