Την πάγια θέση της Γερμανίας ότι «αποδέχεται, όπως το έκανε πάντα, την πολιτική και ηθική ευθύνη της για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στην Ελλάδα στο όνομα της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά θεωρεί ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων «τυπικά έχει απαντηθεί», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια.
Ωστόσο, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Γερμανίας στην Ελλάδα τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στα ελληνοτουρκικά.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ελλάδας στο Βερολίνο, ο Χάικο Μάας, όσον αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων διευκρίνισε ότι η γερμανική πλευρά σχεδιάζει να απαντήσει και επισήμως στη σχετική ελληνική ρηματική διακοίνωση.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων «στο τέλος θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί», χωρίς η συγκεκριμένη διαφορά να δηλητηριάσει τις φιλικές ελληνογερμανικές σχέσεις.
«Είμαστε της άποψης ότι το θέμα των επανορθώσεων τυπικά έχει απαντηθεί και σίγουρα θα ολοκληρώσουμε την απαραίτητη ανταλλαγή, η οποία συνηθίζεται σε αυτό, ότι το διαβεβαιώνεις δηλαδή αυτό αμοιβαία διπλωματικά, με όλους τους τύπους», δήλωσε ο Χάικο Μάας, που ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του.
«Η Γερμανία είναι μια φίλη χώρα της Ελλάδας, και σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν είναι όμως απολύτως απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα», δήλωσε για το ίδιο θέμα ο κ. Δένδιας και προσέθεσε ότι υπάρχουν και διαφωνίες, οι οποίες όμως «δεν πρόκειται να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας», αλλά «θα είναι ένα τμήμα των σχέσεών μας το οποίο θα συζητάμε». Από την πλευρά της Ελλάδας «εκφράζω την βεβαία πεποίθηση ότι στο τέλος και αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί», κατέληξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Γερμανική «συμπαράσταση» για ελληνοτουρκικά – προσφυγικό
Την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Νίκο Δένδια, ενώ άσκησε κριτική για τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και την κάλεσε σε αποκλιμάκωση. Όπως είπε πρέπει να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος για το Κυπριακό.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» την άμεση λήψη μέτρων από την πλευρά της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, ενώ κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επισήμανε, είναι ανάγκη να μη μείνει μόνη της η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος.
«Αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ξεκίνησε αμέσως τη δουλειά με άμεσα μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση.
Αναγνώρισε, δε, ότι «η Ελλάδα, εξαιτίας των πολύ μεγάλων εξωτερικών της συνόρων, τα οποία είναι και σύνορα της Ε.Ε., φέρει μεγάλο βάρος και για αυτό και δεν θα πρέπει να την αφήσουμε μόνη της», ενώ έκανε λόγο και για κοινά συμφέροντα Γερμανίας και Ελλάδας στο θέμα.
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία φτάνουν οι μετανάστες, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι το πρώτο κράτος-προορισμός για πολλούς πρόσφυγες. Γι’ αυτό και έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να παραμείνουμε μαζί σας σε ένα στενό διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το μεταναστευτικό θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Βλέπουμε με ανησυχία ότι έρχονται τώρα πάλι περισσότεροι άνθρωποι από την Τουρκία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω θαλάσσης, και βρισκόμαστε εδώ σε μια πολύ παρόμοια γραμμή: Στηρίζουμε τη Συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία και θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο Χάικο Μάας.
Συμπλήρωσε δε ότι πριν από λίγες ημέρες μίλησε για το θέμα αυτό με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Υπέδειξα και πάλι ότι θεωρούμε ότι και η τουρκική πλευρά θα τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι Γερμανία τηρεί «εποικοδομητική» στάση στο μεταναστευτικό, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμενη να επιταχύνει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Επίσης, τάχθηκε υπέρ μιας «ολιστικής, πανευρωπαϊκής» αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για «ανησυχητικές διαστάσεις» των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα και εξέφρασε την εκτίμησή του για την «εποικοδομητική», όπως είπε, στάση της Γερμανίας.
«Οι απόψεις μας συμπίπτουν στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και στο ότι γι’ αυτό το φαινόμενο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, τόσο των αιτίων όσο και των συνεπειών. Και, βέβαια, χρειάζεται αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος», δήλωσε επισημαίνοντας ότι πρέπει να τηρείται πλήρως η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016.
Όσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι ο αριθμός είναι μικρός και επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά το άσυλο, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, είπε ότι τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενιαίας διαδικασίας αντιμετώπισης των αιτημάτων ασύλου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -σε ένα «Δουβλίνο ΙΙΙ»- με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με ταχύτητα ώστε να αποδίδεται προστασία σε αυτούς που το δικαιούνται.
«Επικίνδυνη» η συμπεριφορά της Τουρκίας
Για «επικίνδυνη» συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και «κατάφωρη παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου, έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις της Άγκυρας περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τόνισε ότι «οξύνουν παρά διευκολύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».
«Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι με τις ενέργειές της, η Άγκυρα δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της ΕΕ υπέρ της Κύπρου για το θέμα των γεωτρήσεων και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «συμβάντα που δεν δικαιολογούνται» την καθιστούν δυσκολότερη.
Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει λάβει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Κύπρου για το ζήτημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτή είναι επί της ουσίας και η δική μας αντίληψη, διευκρίνισε ο Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και θεωρεί σημαντική την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων από την Γερμανία στην Τουρκία, δήλωσε: «Λόγω διαφόρων θεμάτων που υπήρξαν μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, μεγάλος αριθμός εξοπλιστικών εξαγωγών κατά το παρελθόν δεν εκτελέστηκε. Ό,τι πρέπει να αποφασιστεί στο μέλλον, θα το βλέπουμε βεβαίως σύμφωνα με την επίκαιρη πολιτική κατάσταση. Υπάρχουν όμως από το παρελθόν, το οποίο φθάνει πολλά χρόνια πίσω, εγκρίσεις, δηλαδή νομικές πράξεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κατά τα άλλα, έχουμε ήδη φανεί πολύ περιοριστικοί στις εξοπλιστικές εξαγωγές προς την Τουρκία».
Για την ευρω-ενωσιακή προοπτική των Δ. Βαλκανίων
Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τάχθηκαν κατ’ αρχήν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσο και ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο.
«Ήταν η Ελλάδα, η οποία με τη διάθεση συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας άνοιξε τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό αξίζει μεγάλο σεβασμό και αποτελεί ισχυρό μήνυμα και προς άλλα κράτη», δήλωσε ο Χάικο Μάας.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα, το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, «ήταν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, υπό την απαρέγκλιτη, βεβαίως, προϋπόθεση της πλήρωσης των κριτηρίων και της αιρεσιμότητας -κανόνες που άλλωστε ίσχυσαν και ισχύουν για όλους μας». Διαβεβαίωσε, δε, τον συνομιλητή του για τη βούληση της Ελλάδας «να εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον ρόλο πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >