Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη για τις τροπολογίες που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με την επιλογή των σημαιοφόρων στα Δημοτικά Σχολεία και την αύξηση των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Ads

Η βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της αύξησης της δημόσιας δαπάνης για την Παιδεία και συνακόλουθα, υπέρ της αύξησης των διαθέσιμων πιστώσεων για προσλήψεις στη γενική, επαγγελματική και ειδική εκπαίδευση. Υπογράμμισε ωστόσο, πως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις τεράστιες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο στελέχωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε τις μόνιμες προσλήψεις 15.000 δασκάλων και καθηγητών, μερίμνησε για την αύξηση της χρηματοδότησης και θεσμοθέτησε τον κανόνα 1:1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις. Στο σημείο αυτό κατηγόρησε πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακύρωσε στην πράξη τους 10.500 μόνιμους διορισμούς, ενώ η έλλειψη συντονισμού και οι καθυστερήσεις απειλούν την ολοκλήρωση των 4.500 προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή.

Η βουλευτής Ιωαννίνων ανέφερε πως τα επιχειρήματα του υπουργείου Παιδείας εξαντλήθηκαν, σχετικά με τις καθυστερήσεις στις μόνιμες προσλήψεις και πως οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων αποτυπώνονται στις διαρκείς αυξήσεις των πιστώσεων για την κάλυψη των κενών. Ακόμα ανέφερε πως μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας, το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.

Ads

Όσον αφορά την επιλογή σημαιοφόρων, η Μ. Τζούφη υπερτόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την κατάργηση της κλήρωσης μεταξύ όλων των μαθητών, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι κατασκευάζει μια νέα δική της «αριστεία» και υποβαθμίζει τη σημαία από σύμβολο ενότητας σε έπαθλο επιβράβευσης. Παράλληλα, δημιουργεί συνθήκες εξοντωτικού ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών του Δημοτικού.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση επενδύει στη σοφιστεία της αριστείας, ωστόσο η ευαισθησία της εξαντλείτε όταν πρόκειται για την τοποθέτηση διοικητή της ΕΥΠ, όταν προωθούνται αναξιοκρατικές τοποθετήσεις σε δημόσιους οργανισμούς και όταν αλλάζουν οι προϋποθέσεις για την πρόσληψη συμβούλων Υπουργών. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να καθησυχάσει το συντηρητικό της ακροατήριο, το οποίο αισθάνεται προδομένο από την μετεκλογική αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τους χειρισμούς στο προσφυγικό. Για τους λόγους αυτούς όμως δεν χρειάζεται να την πληρώσουν οι μαθητές του δημοτικού και να μπολιαστούν με αναχρονιστικές και επικίνδυνες ιδέες».

Η Μ. Τζούφη αναφέρθηκε και στην απόφαση-κόλαφο του ΣτΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως παρακάμπτει τη σχετική νομολογία, σύμφωνα με την οποία, η επίδοση των μαθητών δεν είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για την επιλογή του σημαιοφόρου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, κάλεσε την Κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη και η επιλογή σημαιοφόρων να γίνει βάσει του ισχύοντος πλαισίου.

Σημειώνεται πως η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας σημαδεύτηκε από την αήθη επίθεση της υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως προς τον Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, η οποία αν και γνώριζε προσωπικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο βουλευτής της Α’ Αθήνας, τον κατηγόρησε για προσχηματικό ενδιαφέρον και απουσία από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η Ν. Κεραμέως προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα με δήλωσή της, αργά το βράδυ, στο twitter, αναφέροντας πως ήρθε σε επικοινωνία με τον Τομεάρχη Παιδείας μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Υπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένη εδώ και αρκετές ημέρες. Επίσης κατηγόρησε την αναπλ. τομεάρχη Μερόπη Τζούφη για απουσία από τη διαδικασία, αν και η βουλευτής Ιωαννίνων είχε ήδη τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής, ενώ αργότερα ζήτησε το λόγο ώστε να καταγγείλει την άνευ προηγουμένου τοποθέτηση της Υπουργείου Παιδείας προς το πρόσωπο του Νίκου Φίλη.