Ο Πάνος Καμμένος παραμένει με… πλήρη εξάρτηση στα χαρακώματα του πολιτικού ανταρτοπόλεμου, η ΝΔ  παίζει το χαρτί της “πλειοψηφίας της γκαζόζας” και απειλεί με πρόταση μομφής τον Νίκο Βούτση, και το Μαξίμου φαίνεται να επιλέγει τελικά το σενάριο του ελάχιστου πολιτικού κόστους – και της μέγιστης δυνατής πολιτικής συναίνεσης – για να κατευνάσει τον πρώην κυβερνητικό εταίρο και να απεμπλακεί από τα νομοθετικά “βραχυκυκλώματα” στην Βουλή.

Ads

Το εν λόγω σενάριο αναμένεται να αποτυπωθεί αύριο, Δευτέρα, στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής και συνοψίζεται στην κατάθεση τροπολογίας η οποία θα “διασώζει” τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών για όσους έχουν χάσει – ή κινδυνεύουν να χάσουν – τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα πρόκειται για μια “απλή προσαρμογή” στον Κανονισμό της Βουλής και όχι για “μείζονες αλλαγές”, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αντιστοίχιση της λαϊκής εντολής με την εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο “σε μία περίοδο όπου καταγράφεται πρωτοφανής ρευστοποίηση των μικρότερων κομμάτων”.

Κατά τις ίδιες πηγές, έχει εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για αλλαγή του πλαισίου που διέπει την λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων – δηλαδή, δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα διατήρησης των Κ.Ο. των κομμάτων όταν αυτές δεν διατηρούν πλέον τον ελάχιστο αριθμό των 5 βουλευτών που είχαν εκλεγεί υπό την “σημαία” του ίδιου κόμματος.

Η επιλογή αυτή έγινε για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι πως μια τέτοιου τύπου αλλαγή θα στήριζε τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί “φωτογραφικής” εύνοιας στον πρώην κυβερνητικό εταίρο προκειμένου να διατηρήσει εν ζωή την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.
Ο δεύτερος είναι πως τα έως τώρα μηνύματα δείχνουν ότι μια γενικευμένη τροποποίηση του άρθρου που αφορά την λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν θα τύγχανε στήριξης ούτε από τα μικρότερα κόμματα που έχουν ήδη δει είτε να χάνεται, είτε να τραυματίζεται η κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση, όπως το Ποτάμι. Εδώ, έπαιξε σημαντικό ρόλο και η θέση που διατύπωσε εξ αρχής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, διαμηνύοντας ότι “δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν Κοινοβουλευτικές Ομάδες με δυο-τρεις βουλευτές”.

Ads

Αντιθέτως, πληροφορίες από την Σεβαστουπόλεως αναφέρουν πως το Ποτάμι δεν θα έβλεπε αρνητικά την διατήρηση των προνομίων των πολιτικών αρχηγών σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία τους, ενώ θετικός στην αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ως εκ τούτων, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, τουλάχιστον από τα μικρότερα κόμματα, η μόνη περαιτέρω αλλαγή που συζητείται είναι να προσμετράται πλέον και η ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών στις Επιτροπές όπου συζητούνται τα νομοσχέδια. Είναι μια αλλαγή που αντιμετωπίζει, εμφανώς, το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει για την κυβέρνηση με την απώλεια της πλειψοηφίας σε αρκετές Επιτροπές μετά το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ. Και είναι προφανώς και η αλλαγή που θα πυροδοτήσει τις περισσότερες αντιδράσεις καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί ήδη πως είναι επίσης “φωτογραφική” με στόχο να μπορούν να προσμετρώνται στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Με αυτά τα δεδομένα η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί ευθέως με πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, τον οποίο “έδειξε” ευθέως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας: «Ελπίζω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος της Βουλής, θα συναισθανθεί τη σημασία του ρόλου του και δεν θα συναινέσει σε αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις. Αλλιώς θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα-Καμμένου».
Για πρόταση μομφής κατά Βούτση μίλησε ευθέως χθες και ο τομεάρχης Αμυνας της Βουλής Βασίλης Κικίλιας – “η ΝΔ θα αντιδράσει σθεναρά”, είπε, “προκειμένου να υπερασπιστεί τον κοινοβουλευτισμό” -, ενώ έτοιμο να στηρίξει μια τέτοια κίνηση εμφανίζεται και το Κίνημα Αλλαγής.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε, δια του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θεοδωρου Τουσουνίδη και ο Πάνος Καμμένος, αφήνοντας επίσης ανοιχτή την προοπτική να υπερψηφίσει το κόμμα του μια πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του προέδρου της Βουλής.