Το σύνολο των κατηγοριών που τους αποδίδονται αρνήθηκαν στις μαραθώνιες απολογίες τους οι δύο ποινικολόγοι, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, που συνελήφθησαν για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Οι δύο δικηγόροι, που κατηγορούνται για απόπειρα εκβίασης του Αριστείδη Φλώρου προκειμένου να του αποσπάσουν 2 εκατομμύρια ευρώ, υποστήριξαν στον ανακριτή πως δεν έχουν καμία σχέση με το κύκλωμα και έστρεψαν τα πυρά τους κατά του Φλώρου. 

Ads

«Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατα)δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα…» αναφέρει στο υπόμνημά του ο Αλ. Λυκουρέζος, προσθέτοντας πως δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν γνωρίζει κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσε ή συνομιλούσε μαζί τους. «Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια τη δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου», σημειώνει αναφερόμενος στον Αριστείδη Φλώρο. 

Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις συναδέλφων του δικηγόρων που κατέθεσαν ότι ζητούσε χρήματα από τον Μηχάλη Ζαφειρόπουλο, δικηγόρο του Αριστείδη Φλώρου, ο Λυκουρέζος υποστηρίζει πως πρόκειται για ισχυρισμούς που βασίζονται στα λεγόμενα του Μ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος ωστόσο δεν ζει για να τους επιβεβαιώσει. «Αν και όλοι φέρονται να γνωρίζουν εδώ και πέντε χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις αρχές, στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας», σημείωσε ο δικηγόρος.

Διαβάστε επίσης: 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον καταδικασμένο πρωτοδίκως για το σκάνδαλο της Energa Αριστείδη Φλώρο, βάσει των καταθέσεών του στο πλαίσιο της διερεύνησης της εκτέλεσης του δικηγόρου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, οι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος (δικηγόροι του Γ. Αντωνόπουλου) συμμετείχαν σε εκβιασμό που του έγινε, ζητώντας ένα υψηλό χρηματικό ποσό προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους στο εφετείο οι αλβανοί κακοποιοί που τον είχαν «δείξει» ως τον άνθρωπο που είχε δώσει την εντολή για την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου. Για την εν λόγω υπόθεση ο Φλώρος έχει καταδικαστέι σε κάθειρξη 13 ετών. Σημειώνεται πως ο Γ. Αντωνόπουλος είχε αντιδικήσει με τον Φλώρο όταν ήταν δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ στην εκδίκαση του σκανδάλου της Energa. 

Ads

Τον Αριστείδη Φλώρο κατηγορεί στο υπόμνημά του και ο Θ. Παναγόπουλος, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες. «Ο Φλώρος είχε κατά το χρόνο εκείνο δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την “αφρόκρεμα” των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση κατά Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου;», αναφέρει ενώ σημειώνει πως «Ούτε η σύζυγός του (σ.σ. του Ζαφειρόπουλου), ούτε οι συνεργάτες του στο γραφείο, ούτε τα τέκνα του αναφέρουν ότι εγώ, φίλος της οικογένειας από δεκαετιών, εκβίασα τον αείμνηστο Μιχάλη!». Για τις καταθέσεις άλλων δικηγόρων που τον εμπλέκουν στην απόπειρα εκβίασης του κρατούμενου επιχειρηματία, ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζει πως ουδεμία αναφορά κάνουν στο πρόσωπό του και πως μια από αυτές τις καταθέσεις αναφέρεται σε οικονομικές απαιτήσεις που φέρεται να προβλήθηκαν μόνο από τον Αλ. Λυκουρέζο.

Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ο Θ. Παναγόπουλος υποστηρίζει πως ανήκει «στη σφαίρα της φαντασίας», καθώς όπως σημειώνει ο ίδιος ποτέ δεν είχε καμία επαφή και σχέση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που φέρονται ως μέλη της «μαφίας των φυλακών» και ανέλαβε δικηγόρος του Αντωνόπουλου το 2017. Όπως αναφέρει, οι μόνες επαφές που είχε είναι με τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο τον οποίο εκπροσωπούσε ως δικηγόρος. Μάλιστα, στο υπόμνημά του σημειώνει πως συνάντησε μια φορά τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος, Κλοντιαν Λεκοσάϊ, μέσα στις φυλακές, κάτι που όπως λέει έκανε «χάριν εξυπηρέτησης» του Γ. Αντωνόπουλου.

Τέλος, ο Θ. Παναγόπουλος υποστηρίζει πως δεν πληρούνται στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για προφυλάκιση. «Είμαι δικηγόρος Αθηνών από το έτος 1982 με κρυστάλλινο δημόσιο και ιδιωτικό βίο», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Έχω σταθερή κοινωνική επαγγελματική και οικογενειακή ζωή διάγοντας πάντοτε νομοταγώς και κατά τρόπο ηθικώς ανεπίληπτο. Η τυχόν διατήρηση της κράτησής μου ισοδυναμεί με ηθικό θάνατο πολύ χειρότερο αυτής καθ’ εαυτήν της στέρησης της ελευθερίας μου».