Εξοργισμένοι είναι οι φαρμακοποιοί για τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τις «επικές» αυξήσεις της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, να καταγγέλει, μιλώντας στο tvxs.gr, την κυβέρνηση, για «συμφωνία κάτω από το τραπέζι» με τις φαρμακευτικές.

Ads

Την Τετάρτη, ο ΦΣΑ κατήγγειλε ότι το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων περιλαμβάνει αυξήσεις έως και 80% σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Οι νέες τιμές άρχισαν να ισχύουν ήδη από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.

Ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών

Ads

Όπως τονίζει ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους». Αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα στο 80%, επισημαίνει.

Ο ΦΣΑ τονίζει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και εξηγεί πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Αναφέρει ακόμα πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει.

Το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Τέλος, ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων

Ο υπουργός Υγείας είπε το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, ότι έχουν αλλάξει οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων και ότι επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δέχονται να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο.

«Υπήρχε νόμος του 2021, που έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση τη δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100% Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί τη διαφορά», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Λουράντος στο tvxs.gr: Συμφωνία κυβέρνησης – φαρμακευτικών «κάτω από το τραπέζι»

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας, ο Κ. Λουράντος είπε στο tvxs.gr, ότι έχει μπροστά του την συνταγή ασφαλισμένου, ο οποίος, στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου πλήρωσε 1 ευρώ και την ίδια συνταγή, χθες, την πλήρωσε 50,18 ευρώ.

«Είναι γενόσημο. Στα γενόσημα έκανε αυτή την ιστορία» τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΑ και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έρχεται στο φαρμακείο και βρίζει ασύστολα, γιατί νομίζει ότι το κάναμε εμείς, οι φαρμακοποιοί, αυτό. Η κυβέρνηση το έκανε για να κόψει το claw back των εταιριών, διότι απειλούν ότι δεν θα ξαναφέρουν φάρμακα στην Ελλάδα.

Οπότε σου λέει να πληρώσει παραπάνω δαπάνη ο ασφαλισμένος, ώστε τα λεφτά αυτά να αφαιρεθούν από το claw back των εταιριών.».

«Ο ΕΟΠΥΥ» εξηγεί ο ίδιος, «μπορεί να πληρώσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν η δαπάνη είναι 3 δισ, τα 700 εκατομμύρια της διαφοράς τα πληρώνουν οι εταιρίες. Αν η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το κόστος για τις εταιρίες, π.χ. να το πάει στα 200 εκ, τα υπόλοιπα θα πρέπει κάποιος να τα πληρώσει. Δηλαδή θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Πριν λίγο μίλησα με φαρμακοβιομηχανία και το παραδέχθηκε ότι έτσι ακριβώς είναι».

«Αυτή είναι η συμφωνία που κάνανε και την κάνανε κάτω από το τραπέζι» κατέληξε ο πρόεδρος του ΦΣΑ.

ΚΚΕ για τις νέες αυξήσεις στα φάρμακα: Πρόκειται για καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο που θα πληρώσουν πάλι οι ασθενείς

«Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του υπουργού Υγείας να παρουσιάσει το “μαύρο-άσπρο”, το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων επιβαρύνει με νέες αυξήσεις τους ασθενείς οι οποίοι ήδη πληρώνουν πανάκριβα την φαρμακευτική τους περίθαλψη. Πρόκειται για καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο αφού προβλέπει μείωση της “ασφαλιστικής τιμής” που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και αύξηση της διαφοράς της από τη “λιανική τιμή” των φαρμάκων την οποία πληρώνουν πάλι οι ασθενείς» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Είναι το γνωστό “κόλπο” που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονταν, οι ασθενείς αντί να πληρώνουν λιγότερα, πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί αντίστοιχα η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των φαρμάκων και να ευνοηθούν ξανά οι φαρμακοβιομήχανοι με την απαλλαγή τους από τη θεσμοθετημένη υποχρεωτική επιστροφή μέρους των κερδών τους (Clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ.

Η επίκληση δε, του Αδ. Γεωργιάδη της ευθύνης των ασθενών για να μην επιβαρύνονται να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο για μια νόσο, διότι όλες οι δραστικές ουσίες έχουν την ίδια δράση, είναι επικίνδυνη. Το φάρμακο δεν μπορεί να το επιλέξει ο ασθενής, αλλά ο γιατρός που έχει την επιστημονική γνώση και ευθύνη ποιο φάρμακο και ποια δραστική ουσία αντιστοιχεί στις ανάγκες του ασθενή».

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι όσο η έρευνα και η παραγωγή των φαρμάκων αποτελούν ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού θα αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για πολλούς» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας:

«Γι’ αυτό τώρα απαιτείται από το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα η διεκδίκηση της πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης με κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές των φαρμάκων. Να χρηματοδοτηθεί η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολογία του κεφαλαίου μεταξύ του οποίου και των φαρμακοβιομηχάνων».