Αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και οι κάβες μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι νωρίς το πρωί σε Αττική, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο. Από το μέτρο εξαιρούντα τα βενζινάδικα. 

Ads

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, δήλωσε πως βρισκόμαστε σε ένα «κρίσιμο σημείο» και επανέλαβε το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, «αυτοπεριορισμός ή καραντίνα». «Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, εξαρτάται απ’ όλους και η πολιτεία παρακολουθεί στενά», είπε 

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα σημείωσε πως ο περιορισμός λειτουργίας των καταστημάτων όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί αφορά εκτός από την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. «Υπάρχει ιδιαίτερο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Αττικής να εφαρμόσουν τα μέτρα», τόνισε και πρόσθεσε: 

«Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ».

Ads

Περιπτεριούχοι: «Η κυβέρνηση εκτελεί τον κλάδο»

Τα νέα μέτρα έχουν εξοργίσει του ιδιοκτήτες περιπτέρων. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, Θεόδωρος Μάλλιος μιλώντας στο enikos.gr, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του κατά της Κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μία απόφαση που «εκτελεί» τον κλάδο.

Τόνισε πως πρόκειται για μία απόφαση που διακατέχεται από άκρατο παραλογισμό επισημαίνοντας πως δείχνει την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει την πώληση του αλκοόλ που συνοδεύεται από συγχρωτισμό στις πλατείες.

«Άλλο κλείνω τα περίπτερα και άλλο απαγορεύω την πώληση αλκοόλ, προκειμένου να μην τα παίρνουν οι πολίτες και συγκεντρώνονται στις πλατείες», επισήμανε ο κ. Μάλλιος. «Οι κυβερνώντες δεν μπορούν να ελέγξουν τον συγχρωτισμό και πήραν μία απόφαση που συνιστά “ψυχρή εκτέλεση”»

«Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τα μέτρα θυμίζουν το “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”», είπε ακόμη ο κ. Μάλλιος.

Παρεμπιπτόντως, τα περίπτερα 24ωρης λειτουργίας, ακριβώς επειδή δεν κλείνουν ποτέ, δεν έχουν προβλέψει μέτρα ασφαλείας. 

Διαβάστε επίσης: Σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων και τα Τρίκαλα