Περικοπές στις δαπάνες ακόμα και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αποφάσισε η κυβέρνηση στερώντας τους τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε ειδικές κατασκηνώσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ads

Οι περικοπές στο εθνικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για άτομα με ειδικές ανάγκες και η μείωση στις προσλήψεις του προσωπικού είχαν σαν αποτέλεσμα τέσσερις κατασκηνώσεις να παραμείνουν κλειστές φέτος το καλοκαίρι.

Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις στον Ταΰγετο, στην Αγία Παρασκευή Λάρισας, στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», το εθνικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για το 2011 είναι μειωμένο φέτος περίπου κατά 1.000.000 ευρώ. Στο μισό μειώθηκαν και οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, ενώ το κονδύλι για τους συνοδούς περικόπηκε από 845.000 ευρώ σε 720.000 ευρώ.

Επισημαίνεται πως το εν λόγω πρόγραμμα αφορά μόλις 3.000 παιδιά με αναπηρία από τα περίπου 100.000 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Φέτος, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», από τα 3.000 παιδιά, μόλις 1.900 θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις.

Ads

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της κατασκήνωσης στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, μία από τις μεγαλύτερες για άτομα με ειδικές ανάγκες, που ύστερα από 30 χρονια ανέστειλε τη λειτουργία της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της του διοικητικού συμβουλίου της κατασκήνωσης Στέφανο Μπαστρογιάννη το ετήσιο κόστος λειτουργίας ήταν 200.000, ποσό που για την ελληνική κυβέρνηση κρίθηκε δυσβάσταχτο. Όπως σημειώνει ο κ. Μπαστρογιάννης η κατασκήνωση φιλοξενούσε έως 700 ανθρώπους, παιδιά αλλά και ηλικιωμένους, κάθε καλοκαίρι.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Μακεδονία», η αξία του παραλιακού οικοπέδου της κατασκήνωσης, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτιμάται από 15 εκατ. έως 20 εκατ. ευρώ και βρίσκεται κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες. Αρκετοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο εν λόγω χώρος ενδέχεται να εντάσσεται στο πρόγραμμα «αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας».