Το τέλος των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ads

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το να υπάρχουν κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αναφορικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιασμός και υπενθύμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει περιθώριο μη προσαρμογής μέχρι το 2013. Αιφνιδιασμός δεν θα υπάρξει ούτε σ τα σώματα ασφαλείας, τους στρατιωτικούς και το λιμενικό, τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με την πορεία του διαλόγου για το ασφαλιστικό, έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα, ο κοινωνικός διάλογος θα έχει κύριο θέμα τις ροές στο ασφαλιστικό σύστημα και από τον επόμενο μήνα θα συζητηθούν οι δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Όσον αφορά με το πρόβλημα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι η «κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις», τονίζοντας όμως ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις από το 2015 δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή 15 συντάξεων και θα πρέπει να μειωθούν σε 12.

Ads

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι «η κατάσταση στον ΟΑΕΔ έχει ξεφύγει από κάθε όριο», καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει εξαντλήσει όλα τα αποθεματικά του και μπαίνει με παθητικό 100 εκατομμύρια ευρώ στη νέα χρονιά, έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, από το βήμα τις Βουλής κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για κακοδιαχείριση, καταναλωτική πολιτική και πολιτικές πελατειακές σχέσεις.