«Όσοι σκέφθηκαν ότι θέλω να φύγω από την Κυβέρνηση έκαναν λάθος», τονίζει, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής. Ο Ανδρέας Λοβέρδος. Απαντά σε δημοσιεύματα εφημερίδων και τονίζει με έμφαση ότι δεν δραματοποιεί την κατάσταση στον τομέα, αλλά παρουσιάζει την πραγματικότητα.

Ads

Αναφερόμενος στο ζήτημα της θέσπισης ενός νέου φόρου – πόρου για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το θέμα αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομικών και «στις 2 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουμε από κοινού με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Γιώργο Κουτρουμάνη την πρότασή μας στο πλαίσιο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Έως τότε δεσμεύομαι να σας ανακοινώσω τις προτάσεις μας. Όλα προτείνονται και λέγονται για πρώτη φορά στον κοινωνικό διάλογο και όχι στα Media. Θα είχαμε ανακοινώσει την πρότασή μας την περασμένη Τρίτη, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών απουσίαζε για το Ecofin στις Βρυξέλλες. Θυμίζω ότι για όλα αυτά διεξάγεται διάλογος και οι αποφάσεις θα ληφθούν, στο τέλος, δίχως αιφνιδιασμούς».

Σχολιάζοντας την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, σημειώνει ότι «πρόκειται για εφαρμογή απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Προς το παρόν έχουμε διευκρινίσει ότι έναρξη εφαρμογής θα γίνει το 2013! Άρα δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση στην υπόθεση της Cosco, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «Το θέμα αυτό έχει κλείσει με τη διασφάλιση των συμφερόντων του ΙΚΑ και επομένως δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να διευκρινίσω, ότι όποιος σκέφτεται εθελούσιες εξόδους για να κάνει την εταιρεία του ελκυστικότερη στο χρηματιστήριο, να μην σχεδιάζει χωρίς το Υπουργείο μας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτής της πρακτικής, που παράγει κόστος για τα Ταμεία και άθλιους κοινωνικο-πολιτικούς συμβολισμούς».

Ads

Σχετικά με την κατάσταση του ΟΑΕΔ και τον αριθμό των ανέργων εξήγησε ότι δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, αλλά παρουσιάζει την πραγματικότητα. «Κατέθεσα στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη όλα τα στοιχεία. Ποτέ από ιδρύσεώς του ο ΟΑΕΔ δεν είχε φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Δεν με ενδιαφέρει πρωτίστως να πείσω τους κακόπιστους, αλλά να αντιμετωπίσω τα προβλήματα και να διασφαλίσω τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων συμπολιτών μου».

«Όσοι σκέφθηκαν ότι θέλω να φύγω από την Κυβέρνηση έκαναν λάθος. Αντιθέτως θέλω να μείνω για να βοηθήσω. Το μόνο που δεν υπολογίζω είναι το πολιτικό κόστος. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται από το λόγο και τη συμπεριφορά μου. Δεν θέλω όμως να γίνω γραφειοκράτης. Να μιλώ τον λόγο που δεν λέει τίποτα. Κι ακόμη, θέλω οι πολίτες να ξέρουν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, για να αντιλαμβάνονται ποια πρέπει να είναι η λύση του», υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

«Είμαι μέλος της Κυβέρνησης και θέλω με το έργο μου να ανταποδώσω την τιμή που μου έκαναν οι πολίτες που με εξέλεξαν, και ο Πρωθυπουργός που με όρισε Υπουργό Εργασίας», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας, τέλος, δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συστάσεις εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη «να μη δραματοποιείτε την κατάσταση στον τομέα του, ο κ. Λοβέρδος τα αποκάλεσε «πολύ χοντρά ψέματα», και πρόσθεσε ότι «Ξάφνιασε η αναίδεια του ψέματος και εμένα και τον συνάδελφό μου Χάρη Παμπούκη. Το σχολιάζαμε από κοινού ως πρότυπο “λούμπεν” συμπεριφοράς».