Διαμαρτυρία ΠΟΣΠΕΡΤ και ΠΟΕΣΥ σήμερα στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Αιτία αποτέλεσαν τα κρούσματα της λογοκρισίας που υφίστανται οι δημοσιογράφοι τις τελευταίες ημέρες, με κορυφαία παραδείγματα την περίπτωση της Μαριλένας Κατσίμη, του Κώστα Αρβανίτη και του Κώστα Βαξεβάνη. Τον λόγο πήραν οι προέδροι των δυο συνδικαλιστικών οργάνων, οι πρόεδροι άλλων σωματείων και φορέων, ο Μανώλης Γλέζος, η Λιάνα Κανέλη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συντακτών, Τζιμ Μπουμέλα, και ο Κώστας Αρβανίτης, που δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του και δάκρυσε. Το μήνυμα των διαμαρτυρόμενων είναι πως η ΕΡΤ πρόκειται για ένα δημόσιο κανάλι, και δεν επιτρέπει κυβερνητική χειραγώγηση. Σημειώσαν, επίσης, ότι ο δημοσιογραφικός χώρος θα συνεχίσει να απεργεί μέχρι την ανάκληση της απόφασης της διοίκησης της ΕΡΤ να «κόψει» τους παρουσιαστές της ενημερωτικής εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος / Φωτογραφίες: Άννα Αμπάτη

Ads

 
«Η Δημοκρατία έχει ανάγκη από όλους τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, συμπληρώνοντας ότι «εγώ ήμουν αυτός που ζητούσα την αποφυλάκιση του κ. Λιάτσου. Ας έρθει τώρα αυτός να δείξει την αλληλεγγύη του στους απεργούς εργαζόμενους. Θα μαυρίσουμε τις τηλεοράσεις. Θα βουβάνουμε τα ραδιόφωνα. Δεν θα τυπώσουμε εφημερίδες. Αυτά θα συμβαίνουν μέχρι ο Κώστας Αρβανίτης και η Μαριλένα Κατσίμη να επιστρέψουν στις θέσεις, από τις οποίες βιαίως τους απομάκρυναν. Αυτά θα συμβαίνουν μέχρι όλα τα αιτήματά μας να ικανοποιηθούν».
 
image

«Στο κλίμα βίας και τρομοκρατίας που προωθεί η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους των ΜΜΕ βλέπουμε σκηνές από παλιότερα χρόνια. Δεν θα αφήσουμε να περάσει η Σιωπή των Αμνών. Η δημόσια τηλεόραση είναι συνταγματική υποχρέωση και εμείς θα το κάνουμε αυτό πράξη σε αντίθεση με τις πρακτικές της κυβέρνησης που με την αρωγή της διοίκησης εδώ την χαρίζει στα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης. Ο ίδιος, όταν ακούστηκαν συνθήματα εναντίον των κομμάτων, είπε: «όχι. Αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και τους εργαζομένους στο κοινοβούλιο δεν πρέπει να προπηλακίζονται».
 
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να βγάλουμε λόγους εμείς. Εσείς είστε οι πρωταγωνιστές. Εσείς να μιλήσετε», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Μανώλης Γλέζος, όταν τον κάλεσαν στο βήμα να μιλήσει.
 

 
Η Λιάνα Κανέλη παίρνοντας και αυτή τον λόγο, μιλώντας όπως είπε ως εργαζόμενη στην ΕΡΤ, περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας στην δημόσια τηλεόραση και κάλεσε σε παραίτηση την διοίκησή της σχολιάζοντας πως «δεν γίνεται να είσαι και με τον φονιά και με το θύμα».
 

Ads

Ο Κώστας Αρβανίτης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους παρευρισκόμενους στην διαμαρτυρία για την συμπαράσταση, αναφέρθηκε στην αντίστοιχη περίπτωση του συναδέλφου του από την ΕΡΤ3 και δήλωσε πως ελπίζει ότι η διοίκηση της ΕΡΤ θα ανακαλέσει τις αποφάσεις αυτές, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την συγκίνησή του και δάκρυσε. Κλείνοντας ανέφερε ότι «όρθιοι μπήκαμε στην ΕΡΤ, όρθιοι θα φύγουμε».
 

Πρόεδροι σωματείων εργαζομένων, συνταξιούχων, ΜΚΟ, και κινημάτων, όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και η «Κλίμακα», αλλά και τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης, που παρευρέθηκαν για να διαμαρτυρηθούν, ανεβαίνοντας στο βήμα έδειξαν την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ καταγγέλλοντας τις πρακτικές της κυβέρνησης όχι μόνο απέναντι στα ΜΜΕ αλλά και προς την κοινωνία συνολικά.
 
Ένας τηλεθεατής, μάλιστα, ανεβαίνοντας στο βήμα έβαλε ένα κασκόλ στο στόμα του και δεν είπε τίποτα, παρά μόνο κρατούσε ένα χαρτί στο οποίο έγραφε πως «η Πρωινή Ενημέρωση να γίνει από τρίωρη τετράωρη εκπομπή».
 
image
 
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συντακτών, Τζιμ Μπουμέλα, βρισκόταν στην Αθήνα για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος δικαζόταν σήμερα για την υπόθεση της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Μπουμέλα παρευρέθηκε μετά την κατάθεσή του ενώπιον του δικαστή στο προαύλιο της ΕΡΤ για να απευθύνει ένα χαιρετισμό και να εκφράσει την στήριξή του στους εργαζόμενους δημοσιογράφους.
 

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, στο βήμα ανέβηκε ο δικηγόρος των 15 νεαρών που έχουν υποστεί βασανισμούς στην ΓΑΔΑ, και για τους οποίους έκανε ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα, Guardian. Το ρεπορτάζ αυτό αποτελεί την αφορμή για τον σχολιασμό γύρω από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, από τους παρουσιαστές της Πρωινής Ενημέρωσης, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνση των δυο δημοσιογράφων.

image
 
Ο δικηγόρος, Δημήτρης Κατσαρής, ανέφερε στοιχεία για τους 15 συλληφθέντες θέλοντας να αποδείξει ότι ο σχολιασμός των δημοσιογράφων ήταν δικαιολογημένος. «Το μόνο μεμπτό στον διάλογο της εκπομπής εκείνης είναι ότι η κα. Κατσίμη χαρακτήρισε στον κ. Δένδια σοβαρό», σχολίασε καυστικά ο κ. Κατσαρής.