Σε λόγους «ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού» και «στο πλαίσιο προστασίας από τον κορονοϊό», έγινε η μεταγωγή του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση μετά από αρκετές ημέρες αντιδράσεων για την μετακίνηση του κρατουμένου στις φυλακές Γρεβενών. 

Ads

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Δημάκης κατήγγειλε ως παράνομη και τιμωρητική τη μεταγωγή του επειδή συμμετείχε στους ειρηνικούς αγώνες των κρατουμένων που ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την προστασία των κρατουμένων από την επιδημία του κοροναϊού. Επιπλέον, βρίσκεται μακριά από τη σχολή του – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπου φοιτά με άριστες επιδόσεις και διαμαρτυρόμενος πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας. Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. 

Το υπουργείο στην ανακοίνωση του, δεν απαντά στις καταγγελίες περί βίαιης μεταγωγής του Δημάκη, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του από τις φυλακές Γρεβενών. Όσο για την κατάσταση της υγείας του αναφέρει ότι «σε καθημερινή βάση παρακολουθείται από τον γιατρό του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών». 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Ο Βασίλειος Δημάκης μετήχθη από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών την 17η Απριλίου 2020 για λόγους ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, καθώς και στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό (COVID-19).

Ads

Σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο εξαιτίας του COVID-19 έχουν ανασταλεί και οι κάθε τύπου εξετάσεις εκ του σύνεγγυς σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι σπουδές του Βασίλειου Δημάκη στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ δεν διακόπτονται, καθότι το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο του ίδιου όσο και άλλων συγκρατούμενών του.

Ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του και τη συμμετοχή του στις εξετάσεις, όπως συνέβη και μέχρι σήμερα. Η υγεία του εν λόγω κρατουμένου παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών».