Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται, πλέον, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». Και, αφού αναλυθεί, «μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει με τα συμπεράσματά της».

Ads

Η κυβέρνηση στην αρχή αμφισβήτησε τις αποκαλύψεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έπειτα έκανε λόγο για υπερέσοδα ενώ σήμερα μετά και το πόρισμα της ΡΑΕ κάνει διαρροές για 600 εκατομμύρια ευρώ που οι εταιρείες ενέργειας απέσπασαν από τους πολίτες μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές για την περίοδο από Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών ανέρχεται σε 927 εκατ. ευρώ (με τα 157 εκατ. ευρώ να αφορούν τους ιδιώτες, τα 730 εκατ. τη ΔΕΗ και 40 εκατ. τις ΑΠΕ), το οποίο χαμηλώνει περίπου στα 600 εκατ. εάν αφαιρεθεί η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ (336 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα έσοδα αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% και θα συγχρηματοδοτήσουν το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών ρεύματος.

Ads

Ωστόσο πέρα από το «ψαλίδισμα» των κερδών που επιχειρεί η κυβέρνηση, εντύπωση προκαλούν και τα λεγόμενα του κ. Σκέρτσου, ο οποίος δήλωσε: «μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της Ρ.Α.Ε. θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη», τόνισε εξηγώντας πως η κάλυψη του κόστους θα γίνει από τρεις πηγές: τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ταμείο ρύπων) και τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος.

Ενώ, όπως αποκάλυψε κλείνοντας τη σχετική απάντηση, «το πόρισμα της Ρ.Α.Ε έχει κοινοποιηθεί, από ό,τι γνωρίζω, αργά την Παρασκευή ή σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη αναλυθεί, δεν έχει διαβαστεί. ‘Αρα θα πρέπει να δούμε τι λέει το πόρισμα και μέσα στην εβδομάδα θα επανέλθει η κυβέρνηση με τα συμπεράσματά της».