Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε σήμερα πως η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα, το υπουργείο Παιδείας πιέζει ασφυκτικά για να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αμέσως μετά τις γιορτές, και κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι παράλληλα με την εκστρατεία αισιοδοξίας του εμβολιασμού να αποσταλεί κι ένα μήνυμα επανεκκίνησης της κοινωνικής δραστηριότητας και, περιορισμένης έστω, χαλάρωσης του lockodown.

Ads

Παρά ταύτα, τόσο η επαναλειτουργία των σχολείων όσο και το άνοιγμα του λιανεμπορίου πέραν του click away παραμένει στον αέρα, η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό και το θέμα προκαλεί διχασμό μεταξύ των επιδημιολόγων, ακόμη και εντός της επιτροπής Τσιόδρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σήμερα ότι το θέμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα και είπε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους ειδικούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα γίνει πιθανότατα την Τετάρτη και η τελική επιστημονική εισήγηση ίσως δοθεί και την Πέμπτη, ενώ η πλέον έντονη πίεση για να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τις 8 Ιανουαρίου ασκείται από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας.

Πίσω από την πίεση αυτή, πέραν της προφανούς ανάγκης επιστροφής των παιδιών, και ειδικά των μικρότερων, σε μια στοιχειωδώς φυσιολογική καθημερινότητα, υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες: Ο ένας είναι η βούληση της κυβέρνησης να περιοριστούν οι άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο δεύτερος είναι τα πιεστικά αιτήματα από την πλευρά των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων – απέναντι στα οποία το υπουργείο Παιδείας έχει σταθερά θετική προσέγγιση -, τα οποία αντιμετωπίζουν κίνδυνο απώλειας διδάκτρων όσο παρατείνεται η τηλε-εκπαίδευση.

Ads

Η άποψη των επιδημιολόγων ωστόσο δεν είναι συμπαγής. Ειδικοί όπως ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη τάσσονται υπέρ της λειτουργίας των σχολείων από τις αρχές Ιανουαρίου.

«Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων. Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε σήμερα η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, Μιλώντας στο MEGA είπε ότι «εάν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου», αλλά εξέφρασε προβληματισμό του για εικόνες που, όπως είπε, υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.

Προς την 20η Ιανουαρίου δείχνουν ως πιο ασφαλή ορίζοντα άλλοι επιδημιολόγοι όπως ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, ενώ από την μελέτη του ΑΠΘ και της ομάδας του Δημοσθένη Σαρηγιάννη που δημοσίευσε η Real News προκύπτει πως εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου στο τέλος Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα θα έχουν φθάσει ξανά στις 2.000.

Μια πρόσθετη παράμετρο έθεσε η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού τονίζοντας ότι ισχυρή δικλείδα ασφαλείας θα ήταν να εμβολιαστούν και οι εκπαιδευτικοί. «Θα έλεγα», είπε, «μετά τους λειτουργούς υγείας, τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές δυνάμεις να εμβολιαστούν και οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας.»

Ακόμη πιο θολή είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την λειτουργία του λιανεμπορίου, όπου το οικονομικό πλήγμα του lockdown αποκτά πλέον δραματικές διαστάσεις. Κατά την έκθεση Σαρηγιάννη ένα ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου ακόμη και στις 20 Ιανουαρίου μπορεί να οδηγήσει τα ημερήσια κρούσματα τον Μάρτιο στα 4.000 ημερησίως, ωστόσο στις τελικές αποφάσεις θα ληφθεί υπ’ όψιν κυρίως ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία.

Αυτήν την στιγμή οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν μειωθεί περίπου στις 2.000 ενώ πριν από 20 ημέρες ξεπερνούσαν τις 4.000. Η κατάσταση όμως, επιστημονικά τουλάχιστον, κρίνεται εξαιρετικά ευμετάβλητη και πριν υπάρξει εισήγηση για το λιανεμπόριο οι επιδημιολόγοι θέλουν να δουν και το πρώτο «αποτύπωμα» από την κινητικότητα της εορταστικής περιόδου. Με αυτό το δεδομένο ουσιαστική συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την λειτουργία της αγοράς δεν αναμένεται να γίνει πριν από τις 10 με 15 Ιανουαρίου.