Υπό αυστηρά μέτρα και κανόνες, σε στενό κύκλο έως 9 ατόμων, θα γίνουν οι φετινοί εορτασμοί παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ δεν θα διευρυνθεί το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που είναι από τις 10:00 μμ έως τις 05:00 πμ. Μετακινήσεις εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε τις προηγούμενες μέρες πως θα ήταν καλό στις συγκεντρώσεις που θα κάνουμε στα σπίτια «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως», ενώ κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι και όχι βράδυ με τις οικογένειές τους

Από τη μεριά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνη τόνισε: «Ιδανικό είναι στις γιορτές να είμαστε μόνο με την οικογένειά μας. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια. Να μην συμμετέχουν σε τέτοιες συναντήσεις άτομα από τις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι. Αν έχουμε συμπτώματα, να μην συμμετέχουμε καθόλου σε παρόμοιες συγκεντρώσεις. Να είμαστε παντού με μάσκα και να αποφεύγουμε τις αγκαλιές και τα φιλιά. Μικρός αριθμός ατόμων να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυξημένη θα είναι η παρουσία της αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων, ενώ το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Ακόμη, ανάλογα με τις καταγγελίες ενδέχεται να υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι για έλεγχο.

Ads

Αναλυτικά τι ισχύει

  • Οι οικογένειες θα μπορέσουν να βρεθούν την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα, όπως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα, μέχρι 9 άτομα σε κάθε σπίτι
  • Οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί ειδικά μετά τις 22.00 το βράδυ
  • Δεν επιτρέπονται τα κάλαντα
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί χωρίς κάποια εξαίρεση
  • Παντού αστυνομική παρουσία
  • Στις εκκλησίες θα μπορούν να πάνε πιστοί μόνο Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα. Μόνο 25 άτομα στις εκκλησίες και 50 στους Μητροπολιτικούς ναούς
  • Ο κωδικός μετακίνησης στο 13033 είναι το 6, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή στο σπίτι τους

Έλεγχοι και πρόστιμα

Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια, ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος σημείωσε ότι η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να παρέμβει λόγω και της αναφοράς στην ΚΥΑ και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με όλους τους νόμιμους τύπους που είναι η παρουσία εισαγγελέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

«Η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ», τόνισε, ενώ για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι ανέφερε ότι εξαρτάται από τις καταγγελίες.

Τέλος, σημειώνεται πως ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι αν τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα, τότε η Πρωτοχρονιά θα γίνει με πιο αυστηρά μέτρα.