Στο επιστημονικό σκέλος υπάρχει διαφωνία επιδημιολόγων: Κάποιοι τάσσονται υπέρ του καθολικού λουκέτου στην αγορά συμπεριλαμβανομένου και του click away, και αρκετοί – οι περισσότεροι σ’ αυτήν την φάση – ζητούν να ξανακλείσουν τα σχολεία τα οποία θεωρούν ως εστίες διασποράς του κορονοϊού.
Στο πολιτικό σκέλος υπάρχει διαφωνία κυβέρνησης – επιδημιολόγων: Η κυβέρνηση επιθυμεί το τελευταίο που θα κλείσει να είναι τα σχολεία, θέλει όμως ταυτόχρονα να μείνει στοιχειωδώς ανοιχτή και η αγορά έστω και με το click away.
Με δεδομένο ότι – με βάση τα στοιχεία Τσιόδρα – αυτή την στιγμή η Αττική φλέγεται με 3.791 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, Πάτρα και Εύβοια βρίσκονται επίσης στο «κόκκινο» και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποιεί πως πάμε για 7.000 με 8.000 κρούσματα εβδομαδιαίως, οι παραπάνω διαφωνίες προϊδεάζουν για νέο αλαλούμ τα δύο επόμενα 24ωρα, έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Επισήμως, η θέση της κυβέρνησης είναι πως έως το βράδυ της Πέμπτης θα συνεκτιμηθούν από την επιτροπή του υπουργείου Υγείας όλα τα νέα δεδομένα και την Παρασκευή θα ανακοινωθούν από τον Νίκο Χαρδαλιά τα νέα μέτρα, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι αυστηρότερα από τα ισχύοντα.
Ανεπισήμως, η κυβέρνηση είναι και πάλι εγκλωβισμένη ανάμεσα στους ταχύτατους ρυθμούς αναζωπύρωσης της πανδημίας, στην οικονομική ασφυξία και στην δεδηλωμένη πρόθεσή της να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία.
Η τελευταία επιλογή δεν εκπορεύεται μόνον από την κοινωνική και επιστημονική πραγματικότητα, που λέει ότι είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των παιδιών η παρατεταμένη αποχή από το σχολείο.
Εχει – και πάλι – να κάνει και με τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα οποία εάν δεν άνοιγαν τα σχολεία κινδύνευαν να χάσουν την δεύτερη δόση των ετήσιων διδάκτρων που καταβάλεται στις αρχές του έτους και την οποία πολλοί γονείς αρνούντο να πληρώσουν.
Στον αντίποδα όμως επιδημιολόγοι, ακόμη και μέλη της επιτροπής του υπυργείου Υγείας, συνδέουν ευθέως πια την επαναλειτουργία των σχολείων με την αναζωπύρωση της πανδημίας και ζητούν άμεση επιστροφή στην τηλε-εκπαίδευση.
«Είναι σαφές ότι η δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11 Ιανουαρίου και μετά άφησαν αποτύπωμα» δήλωσε στο MEGA ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», πρόσθεσε τονίζοντας: «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.»
Για ανάγκη άμεσης και ακαριαίας λήψης «έντονων μέτρων» μίλησε και ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής, επισημαίνοντας ότι η πιο επικίνδυνη εικόνα αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. ´Εκρουσε, δε, συναγερμό για συγκεκριμένες περιοχές στο λεκανοπέδιο, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας όπου, όπως είπε, υπάρχει πια εκθετική αύξηση κρουσμάτων και τόνισε και εκείνος ότι ούτε τα σχολεία είναι «άνοσα» και παρουσιάζουν κρούσματα.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε, από την πλευρά της, ότι «η αύξηση των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι εντός λελογισμένου πλαισίου», οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι επιδημιολόγοι έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως εάν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα οδεύουμε προς 2.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στο επόμενο 15ήμερο.
Τούτων δοθέντων, στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου αυτή τη στιγμή βρίσκονται τέσσερα πιθανά άμεσα μέτρα – στην πραγματικότητα ημίμετρα – τα οποία σχεδιάζεται να εφαρμοστούν είτε εναλλακτικά, είτε σε συνδυασμό:
Αύξηση της τηλεργασίας στο 70% από το 50%, απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα (αντί των 9) έως τις 5 το πρωί, κλείσιμο του λιανεμπορίου (ακόμη και του click away, εάν διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο των κρουσμάτων, και κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και συναφών δραστηριοτήτων.
Το κλείσιμο των σχολείων παραμένει έσχατη επιλογή όπως και το καθολικό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων, το οποίο επιδιώκεται να κρατηθεί ως τελευταίο όπλο στην περίπτωση τρίτου, βίαιου κύματος της πανδημίας τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >